Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
16.10.2023 03:55

Pastiersku sezónu vo Veľkých Teriakovciach uzatvára Mitrovanie na salaši


Ilustračná snímka (TASR)


Na salaši vo Veľkých Teriakovciach v sobotu uzatvára pastiersku sezónu v regióne Gemer-Malohont tradičné podujatie s názvom Mitrovanie. Pre návštevníkov sú pripravené ukážky prác na salaši, tance a hudba pastierskej valaskej kultúry či gastronomické špeciality.


TASR informovala Miroslava Vargová z Miestnej akčnej skupiny (MAS) Malohont, ktorá je organizátorom podujatia.         

Starý zvyk ukončenia pastierskej sezóny sa viaže na svätého Demetera. Hlavným zámerom desiateho ročníka akcie je tak zachovať valaskú a ovčiarsku tradíciu a zvyky spojené s pastierstvom, ale tiež priblížiť ich súčasnej generácii a poukázať na význam ovčiarstva.         

Podujatie odštartovalo predpoludním ukážkami prác na salaši, bolo to strihanie oviec, odváranie žinčice, výroba syrov, pareníc a bryndze či spracovanie ovčej vlny. Tohtoročnou novinkou je prezentácia klenovského syrca, ktorý je zapísaný i v európskom zozname výrobkov s chráneným zemepisným označením. Popoludní v programe vystúpia detské folklórne súbory z Klenovca a Hnúšte. Predstavia sa aj folklórne súbory Podpoľanec z Detvy a Vepor z Klenovca. Podľa organizátorov ich vystrieda hudba a spev klenovských heligonkárov, kokavských fujaristov aj gajdošov z Oravy.         

Súčasťou akcie je aj súťaž vo varení baraních špecialít, trh regionálnych produktov či hudobný program. Ukončenie pastierskej sezóny v Gemeri-Malohonte prináša tiež tradičný slávnostný sprievod ovčiarov, bačov a valachov, ktorý ukončia vyúčtovaním s majiteľmi oviec. Podobne to bolo aj v nedávnej minulosti počas mitrovania, nazývaného aj valaské hody. "Keď sa bačovia a valasi vracali zo salašov do dedín vo sviatočných šatách, v kostole obetovali syry a oštiepky. Potom nasledovalo vyúčtovanie sa a spoločná hostina, ktorej súčasťou bola hudba, tanec a spev," doplnil jeden z odborných garantov Ivan Murin.         

Mitrovanie na salaši vo Veľkých Teriakovciach organizujú MAS Malohont, Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote a miestny salaš v spolupráci s odborným garantom, ktorým je Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici. Podujatie finančne podporili Banskobystrický samosprávny kraj a Fond na podporu umenia.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2017
Otvorenie pasienkovej sezóny
Biofarma v Podkylave pozýva na slávnostné otvorenie pastierskej sezóny.
viac
12.05.2017
Redikaňä otvorí cez víkend pastiersku a salašnícku sezónu
V mikroregióne terchovskej doliny otvoria už túto nedeľu (14.5.) pastiersku a salašnícku sezónu podujatím s názvom Ovčärske obyčäje - Redikaňä v Zázrivej.
viac
11.10.2019
Pastiersku sezónu zakončí Mitrovanie v Novohrade
Pastiersku sezónu symbolicky ukončia v Lučenci podujatím Mitrovanie v Novohrade. Uskutoční v sobotu (12. 10.) od 9.00 h na školskom majetku Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy (SOŠ HSaD) v miestnej časti Ľadovo.
viac
24.10.2019
Pastiersku sezónu ukončí Slovenské mitrovanie
Pastiersku sezónu už ôsmykrát symbolicky ukončia vo Veľkých Teriakovciach v okrese Rimavská Sobota podujatím Slovenské mitrovanie. Uskutoční sa v sobotu (26. 10.) od 10.00 h na miestnom salaši.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %