Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.01.2020 02:10

Pätnásty ročník Novoročného stretnutia generácií v Príbovciach


Snímka zo stretnutia, snímka: (lž)


Prešlo 15 rokov od januára 2006 kedy sa v obecnom dome v Príbovciach uskutočnilo prvé „Novoročné stretnutie generácii“ organizované občianskym združením Nádej človeka a obcou Príbovce.


Nádej človeka, o.z., si hneď od svojho vzniku, dalo ako jednu zo základných úloh svojej činnosti aj budovanie medziľudských vzťahov. Preto sa aj tento rok, 4.1.2020 o 15.00 hod, konalo v obecnom dome v Príbovciach „Novoročné stretnutie generácií“, obyvateľov Beníc, Príboviec, Rakova, ale aj širšieho okolia. 

Spoločnosť, v ktorej žijeme, sa atomizuje na individualistov a ľudia sa odmietajú verejne angažovať. Vidiek sa prepadá do súkromia jednotlivých rodín, ktoré sa uzatvárajú do seba. Ľudia sa navzájom odcudzujú.

Občianske združenie Nádej človeka neustále hľadá nové cesty k zbližovaniu ľudí a znovu oživenie susedských vzťahov. Organizuje rôzne tematické stretnutia, literárno-hudobné pásma, ekumenické stretnutia, vzdelávacie kurzy, výlety nielen pre seniorov, rôzne kultúrne a športové podujatia a podporuje rôzne projekty s cieľom utužovania medziľudských vzťahov. Podporuje rozvoj kultúrno-spoločenskej a duchovnej úrovne obyvateľov obcí regiónu, osobitne mladšej generácie, poskytuje sociálnu službu starším ľuďom, opusteným, invalidom a osamelým ženám s deťmi.

Na tohtoročné stretnutie, okrem obyvateľov obcí, či už z užšieho alebo širšieho okolia, prijali pozvanie aj Erika Vrabcová, starostka obce Príbovce, Patrik Antal, starosta obce Rakovo, Štefan Barilla, rímskokatolícky kňaz farnosti Valča a Janka Bellová, predsedníčka Jednoty dôchodcov v Príbovciach. Prítomných privítal Kamil Cejpek, predseda združenia Nádej človeka. Vo svojom príhovore pripomenul, že rok 2020 sa bude niesť v duchu významných výročí obce, ale aj združení, ktoré v nej pôsobia. Obec Príbovce si pripomenie 790. výročie prvej písomnej zmienky, 130. výročie vzniku Dobrovoľného hasičského zboru, 90. výročie vzniku Telovýchovnej jednoty, 15. výročie vzniku Občianskeho združenia Nádej človeka a 6. výročie vzniku Základnej organizácie Jednoty dôchodcov v Príbovciach.

Janka Antalová, učiteľka Základnej školy s materskou školou v Beniciach, so svojimi žiakmi pripravila pútavé a zaujímavé vystúpenie s názvom „Od Ondreja do Vianoc“, ktoré malo u prítomných veľkých úspech. Deti sa veľmi snažili, boli oblečené v svojpomocne vyrobených krojoch a pani učiteľka im ušila k nim sukne.

„Ľudské vzťahy rozhodujú o budúcnosti vidieka, sú stratégiou jeho života“.

Autor: Ľubomír Žila


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2016
Veľká Lehota na Stretnutí Lehôt a Lhot 2016
Občania a rodáci z Veľkej Lehoty sa aj tento rok zúčastnili 36. stretnutia Lehôt a Lhot, ktoré sa konalo od 30. 6. do 3. 7.2016 v Ostrožskej Lhotě v Zlínskom kraji, okres Uherské Hradiště.
viac
02.01.2020
Kalendár na rok 2020 pre Príbovce
Príbovce majú aj tento rok svoj vlastný obecný kalendár. Pripomína tri významné výročia obce, ktoré si v Príbovciach pripomenú v roku 2020.
viac
29.05.2020
Celoštátna súťaž Slovenská kronika 2020
Národné osvetové centrum v spolupráci so Slovenskou národnou knižnicou, Slovenským národným múzeom a Združením miest a obcí Slovenska vyhlasuje 11. ročník celoštátnej súťaže Slovenská kronika 2020.
viac
07.07.2020
V obciach sa začalo elektronické sčítanie domov a bytov
Štatistický úrad SR dňa 1. 6. 2020 spustil prvú fázu najrozsiahlejšieho štatistického zisťovania Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %