Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
01.06.2023 08:25

Peľová sezóna tráv prechádza prvým vrcholom aj na severnom Slovensku


Ilustračná snímka.


Zrážková činnosť, búrky a prudké výkyvy počasia výrazne ovplyvňovali peľovú situáciu na Slovensku aj v uplynulom týždni. Nízke hladiny peľu v ovzduší striedali jeho vysoké koncentrácie počas slnečných dní.


Na celom území dominoval peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých a tráv. Informovala o tom v stredu v súvislosti s aktuálnou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

"Peľ skorocelu, štiavu a pŕhľavy sa vyskytoval v ovzduší na celom území. Vysoké hladiny peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých sa opäť zviditeľnili žltými povlakmi na autách, parapetoch i okrajoch mlák. Peľová sezóna tráv prechádza prvým vrcholom aj na strednom a severnom Slovensku, brezy a jaseňa sa už skončila aj v chladných oblastiach," zhodnotila Lafférsová.

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v Banskej Bystrici a Košiciach, borovicovitých v Žiline a Košiciach. Peľ ostatných drevín bol v ovzduší v nižších hladinách. Vyskytovala sa aj tzv. topoľová vata, čo sú lietajúce semienka topoľov a vŕb, ktoré sú často nosičom peľových zŕn tráv.

"V najbližších dňoch vysoké denné hladiny dosiahne peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých. Pribúdať bude peľ pŕhľavy, skorocelu, štiavu a ďalších bylín. V ovzduší sa vyskytne aj peľ agátu, bazy, platanu, gaštanu a pagaštanu. Rozšíri sa druhové spektrum kvitnúcich bylín," konštatovala Lafférsová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2020
Príroda sa ponáhľa, už je tu aj peľ lipnicovitých tráv
Druhové spektrum peľu v ovzduší sa v minulom týždni rozšírilo o peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých a v teplejších oblastiach Slovenska aj o peľ pŕhľavovitých rastlín. Peľová sezóna brezy prešla svojim vrcholom, ale naďalej dosahovala veľmi vysoké denné koncentrácie na väčšine územia.
viac
07.06.2023
Sezóna tráv pokračuje, očakávajú sa vysoké denné koncentrácie ich peľu
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ihličnanov, pŕhľavy a skorocelu. Vplyvom teplého a slnečného počasia odborníci zaznamenali veľmi vysoké denné koncentrácie peľu v ovzduší na celom území Slovenska.
viac
16.06.2023
Peľová sezóna tráv pokračuje, potrápi aj peľ pŕhľavy a skorocelu
V uplynulom týždni dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých, pŕhľavy a skorocelu. Peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých dosiahol vysoké koncentrácie už len na severnom Slovensku.
viac
27.07.2023
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska
Peľová sezóna tráv pomaly končí na celom území Slovenska. Významné denné koncentrácie sú predpokladané najmä na severnom a časti stredného Slovenska. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %