Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.01.2019 12:05

Peter Pellegrini: Na zavedenie povinnej vojenskej služby treba široký konsenzus


Predseda vlády SR Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie na ministerstve financií SR. FOTO TASR - Martin Baumann


Ak sa má zaviesť povinná vojenská služba, je potrebná celospoločenská dohoda. Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) to povedal v stredu v reakcii na ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), ktorý pripustil celospoločenskú diskusiu o tejto téme.


Slovensko by podľa premiéra mohlo mať problém v prípade vážnej krízovej situácie.       

"To je tak vážne rozhodnutie, že by malo byť sprevádzané veľkou diskusiou a širokým spoločenským konsenzom. Aby to nebolo riešenie, ktoré potom nasledujúca vláda, ktorá bude mať úplne iný názor, zruší," uviedol. Ak sa má povinná vojenčina zaviesť, musí to byť podľa neho výsledkom celospoločenskej dohody a zhody.       

Premiér ozrejmil, že v súčasnosti je na Slovensku niekoľko generácií, ktoré základnú vojenskú prípravu neabsolvovali. "V prípade potreby je tu problém, či by bola ochotná mladá generácia nejakým spôsobom sa zúčastniť na akciách alebo aktivitách na obranu SR," tvrdí. Ak by aj prejavila ochotu, je podľa neho otázne, či by toho bola schopná.       

Šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) si myslí, že prípadné zavedenie povinnej vojenčiny bude zodpovedať vývoju bezpečnostnej situácie v Európe a vo svete. Čo sa týka povolania profesionálneho vojaka, Kažimír tvrdí, že rozpočet rezortu obrany ponúka priestor na vytvorenie vhodných podmienok na zatraktívnenie vojenského povolania.       

Minister Gajdoš pre TASR pripustil zavedenie povinnej vojenskej služby, ak by v budúcnosti vznikla potreba doplniť ozbrojené sily SR a bolo by to nevyhnutné z hľadiska obrany krajiny. Vyžadovalo by si to však podľa neho celospoločenskú diskusiu a nemalé investície do zabezpečenia infraštruktúry.

Opozičné strany SaS a OĽaNO diskusiu o povinnej vojenskej službe odmietajú.       

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2017
Aj v malej obci potrebujú jesť
V Čechách sa skloňujú dotácie pre vidiecke predajne. Podľa ich prevádzkovateľov nejde o biznis, ale o službu. Dokonca argumentujú hranicou zárobkovosti, ktorá sa viaže na minimálny počet obyvateľov. S riešením prichádza vicepremiér, ale bokom nestojí ani samospráva.
viac
04.12.2017
V Žiari nad Hronom začala opäť pôsobiť občianska poriadková služba
V Žiari nad Hronom začala od decembra opäť pôsobiť občianska poriadková služba. V uplynulom mesiaci vybralo mesto vo výberovom konaní jej ôsmich členov, na miesto koordinátorky uspela žena.
viac
01.03.2018
Radnica spúšťa sms službu pre občanov o dianí v meste
Mesto Svit ponúka svojim občanom novú bezplatnú SMS službu, ktorá má zlepšiť ich kontakt so samosprávou.
viac
24.07.2023
Nový sociálny taxík občanom pomôže pri návšteve lekára či úradov
Mesto Lučenec v spolupráci so Slovenským Červeným krížom spustilo prepravnú službu terénnou formou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %