Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
03.12.2019 01:00

Petícia za reguláciu medveďov má už 20-tis. podpisov


Zdroj: Facebook


Od septembra 2019, keď sa začali oficiálne zbierať podpisy pod petíciu za reguláciu početnosti medvedej populácie v problémových regiónoch SR, sa ich vyzbieralo už približne 20-tisíc.


 Pre TASR to uviedol predseda petičného výboru a starosta obce Kriváň v okrese Detva Imrich Paľko.      

"Na stránke "pravdaomedvedoch.sk" je zhruba 3750 podpisov, na fyzických petičných hárkoch je ich však oveľa viac," konštatoval Paľko. Petícia, za ktorou stojí občianska iniciatíva Pravda o medveďoch, reaguje na udalosti uplynulých mesiacov, keď na Podpoľaní dochádzalo k častému výskytu medveďa priamo v dedinách (napríklad v Očovej či Kriváni), ohrozovania života obyvateľov obcí, ako aj na to, že envirorezort nepovolil výnimky na odstrel tejto šelmy v regióne.      

Podľa genetického výskumu Technickej univerzity vo Zvolene z rokov 2014 - 2016 je na Slovensku 1255 medveďov. Podobný výskum by sa mal však zase uskutočniť v najbližších rokoch.      

Petícia iniciatívy Pravda o medveďoch je podľa predsedu petičného výboru prioritne adresovaná Ministerstvu životného prostredia SR a jej iniciátori chcú zozbierať čo najviac podpisov, s cieľom predložiť ju aj Národnej rade SR.      

Petičný výbor oslovil pre podpisy aj rôzne organizácie so žiadosťou o podporu petície, ako napríklad Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku, Slovenský včelársky zväz, Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru, Združenie miest a obcí Slovenska, Lesy SR, Slovenskú poľovnícku komoru. Podľa Paľka všetky spomínané organizácie vyslovili petícii podporu.       

Aj v najbližších mesiacoch sa budú iniciátori petície ďalej snažiť o získanie čo možno najväčšej podpory pre petíciu v radoch širokej verejnosti.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
Petíciou za bezpečnejší bratislavský lesopark
Vyššiu transparentnosť a bezpečnosť pri polovačkách žiada od poslancov bratislavského mestského zastupiteľstva petičná akcia "Za reguláciu poľovníctva v lesoparku.“, ktorú spustilo LZ VLK Malé Karpaty spolu s obyvateľmi Bratislavy.
viac
22.03.2017
Petíciu Za živé rieky odovzdali envirorezortu
Legislatívne zmeny, prepracovanie strategických dokumentov týkajúcich sa ochrany vôd či obmedzenie výstavby elektrární na riekach požaduje od envirorezortu, vlády a parlamentu petičná akcia "Za živé rieky a čistú vodu".
viac
11.01.2018
SRZ spustil petíciu za zachovanie všeľudového rybárstva na Slovensku
Slovenský rybársky zväz (SRZ) odštartoval v súvislosti s pripravovaným novým zákonom o rybárstve petíciu za zachovanie všeľudového, rekreačného a športového rybárstva na Slovensku. Cieľom je odolať tlaku záujmových skupín a zachovať v rámci pripravovaného zákona o rybárstve súčasné postavenie SRZ.
viac
08.07.2020
Súčasný zákon o hazarde je postačujúci
Združenie miest a obcí Slovenska včera (7. 7.) požiadalo poslankyne a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky o nepodporenie novely zákona o hazardných hrách, ktorú predkladá skupina poslancov parlamentu na aktuálnej schôdzi národnej rady.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %