Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
11.01.2024 05:36

Petržalka mala ku koncu minulého roka 116 343 obyvateľov


Letecké zábery: Petržalka z neba - Bratislavskykraj.sk


Bratislavská Petržalka evidovala ku koncu minulého roka 116.343 obyvateľov s trvalým pobytom vrátane cudzincov. Narodilo sa 2140 detí, na trvalý pobyt v mestskej časti rodičia prihlásili "len" 953 z nich. TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.


"Zaujímavosťou je, že už druhý rok po sebe prišlo v Petržalke na svet 55 párov dvojičiek a jedny trojičky. A tiež to, že až štyri ženy sa rozhodli nerodiť v nemocnici, ale v domácom prostredí," približuje Halašková.        

Pri dievčenských menách dominovala Ema a Emma, Nina, Viktória, Sára, Natália a Olívia. Pri chlapcoch preferovali rodičia mená Samuel, Teo, Teodor, Adam, Jakub, Michal a Oliver. Až dve krstné mená dostalo 40 dievčat a 31 chlapcov. Núdza nebola ani o netradičné krstné mená. Pri dievčatách to bola Luna, Naia, Zendaya či Dior, u chlapcov Alvin, Alper, Kolos, Rio či Merlin.        

Oproti roku 2022 výrazne poklesol počet svadieb. Manželstvo uzatvorilo 289 párov, čo je o takmer 50 menej ako rok predtým. Väčšina sobášov bola civilných, 68 sobášov bolo s cudzincom. Namiesto tradičného obradu v sobášnej sieni preferujú niektoré páry svadbu na iných miestach. Sedemdesiatsedem párov sa vlani rozviedlo.         

Na petržalskej matrike vydali okrem klasických matričných úkonov 1649 duplikátov matričných dokladov a 325 matričných dokladov v cudzom jazyku do krajín EÚ. Cez osobitnú matriku bolo podaných 400 žiadostí o zápis a zlegalizovanie matričných udalostí (narodenie, uzavretie manželstva, úmrtie slovenského občana v zahraničí). Vybavili aj 194 žiadostí o skrátenie priezviska pre dievča (bez slovenského prechyľovania).

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.01.2019
Petržalčania môžu aj tento rok navrhnúť svoje osobnosti
Petržalská samospráva pripravuje už XXII. ročník slávnostného podujatia Osobnosť Petržalky, ktoré sa uskutoční v júni 2019 v rámci festivalu Dni Petržalky. Pri tejto príležitosti vyzýva obyvateľov, aby zasielali svoje návrhy osobností, o ktorých vedia, že sa vo veľkej miere zaslúžili o rozvoj.
viac
02.10.2019
Petržalčania sa môžu registrovať do parkovacieho systému na novej webstránke
Obyvatelia bratislavskej Petržalky sa môžu od dnešného dňa registrovať do pilotného parkovacieho systému na novej webovej stránke www.parkovanievpetrzalke.sk. Pri vstupe na miestny úrad im tiež budú k dispozícii dvaja zamestnanci, ktorí vysvetlia všetky podrobnosti o petržalskom parkovacom systéme.
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
05.04.2024
Petržalka vydala na druhé kolo rekordných 6496 hlasovacích preukazov
Bratislavská Petržalka vydala na druhé kolo prezidentských volieb, ktoré bude v sobotu (6. 4.), rekordných 6496 hlasovacích preukazov. Je to o 314 hlasovacích preukazov viac, ako to bolo počas vlaňajších parlamentných volieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %