Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.04.2021 08:00

Petržalka opäť pristúpi na niektorých plochách k šetrnejšej kosbe


Snímka zdroj: (petrzalka.sk).


Bratislavská Petržalka pristúpi aj tento rok k šetrnejšiemu koseniu a na niektorých plochách zníži intenzitu kosenia. Dôvodom je prirodzená podpora pre opeľovače, ako aj zachytenie a vsakovanie zrážkovej vody.


Šetrnejšie kosenie zároveň pomáha znížiť prašnosť a teplotu počas letných horúčav, ktoré spôsobujú zdravotné problémy, najmä pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Informovala o tom hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.       

Cieľom zníženia intenzity kosby vo vytypovaných lokalitách je využiť potenciál vegetačnej plochy v blízkosti obytných domov pre ochladenie okolia, ale aj poskytnutie dostatočného priestoru pre opeľovače, akými sú včely, motýle či iný hmyz. K ďalším výhodám patrí aj to, že menej kosený trávnik má väčšiu šancu zakvitnúť. Mestská časť pritom vychádza aj z vlaňajšej ankety, v rámci ktorej sa až 74 percent respondentov priklonilo k šetrnejšej kosbe.        

Na základe podnetov boli vytypované viaceré plochy vo všetkých častiach Petržalky. Na rozdiel od minulého roka budú zároveň označené informačnými tabuľkami, aby okoloidúci vedeli o dôvode nekosenej plochy. „Zamerali sme sa na také plochy, v okolí ktorých je dostatok priestoru na pohodlné prechádzky na pravidelne kosených častiach,” vysvetlil Adrián Ševeček, vedúci oddelenia referátu zelene. V prvej fáze pôjde o deväť plôch, do budúcnosti nie je vylúčené ich rozšírenie.       

S prvou fázou kosenia plánuje začať mestská časť v najbližších týždňoch, hneď ako jej to umožnia poveternostné podmienky.       

Mestská časť pristúpila minulý rok k skúšobnému ponechaniu nekosených plôch v okolí niektorých drevín, ale aj na väčších trávnatých plochách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2017
V Poprade začala kosba verejnej zelene
Mesto Poprad začalo v utorok 9.mája 2017 s prvou kosbou trávnatých plôch v správe mesta.
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
28.04.2021
V Bratislave sa už kosí, samosprávy budú dbať aj na biodiverzitu
Vo viacerých častiach hlavného mesta spustili v týchto dňoch prvú jarnú kosbu trávy. Mesto i viaceré mestské časti deklarujú, že aj tento rok budú dbať na biodiverzitu a v niektorých lokalitách pristúpia k šetrnejšiemu koseniu.
viac
10.06.2021
Petržalka spustila program adopcie zelene
Bratislavská Petržalka spustila program adopcie zelene. Obyvateľom pomôže participovať na skrášľovaní svojho okolia. Program tiež prináša jasnejšie pravidlá pri výsadbe zelene.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %