Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.05.2021 11:50

Petržalské langoše či viedenský rezeň? Môžete hlasovať v rámci nových špakohltov


„Špakomat“


Na viaceré frekventované miesta pribudli v týchto dňoch v Petržalke tzv. „špakomaty“, teda špeciálne koše na cigaretové ohorky.


Môžete sa s nimi stretnúť napr. na Hrobákovej, Osuského, Beňadickej, v Ovsišti či na veľmi frekventovanej križovatke cyklistickej, MHD či pešej dopravy na Farského – pred Galériou Kontajner. Ide o zaujímavú inováciu, ako hravou formou košov bude verejný priestor bez ohorkov a súčasne sa môžeme od Petržalčanov dozvedieť čo by si pri niektorých rozhodnutiach vybrali. A čo by ste sa opýtali vy?

Cigaretové ohorky sa stali nedobrou súčasťou nášho koloritu verejného priestoru. Nájdeme ich rôzne po zemi a najmä na frekventovaných miestach či v blízkosti zastávok mestskej hromadnej dopravy je boj s nimi priam nekonečný.

Aj preto na viacerých frekventovaných miestach, resp. v okolí zastávok mestskej hromadnej dopravy v týchto dňoch pribudli tzv. „špakomaty“. „Verejný priestor je nás všetkých a preto ja aj s kamarátmi a susedmi pravidelne organizujeme rôzne smeťozberné prechádzky, aby sme mali Petržalku bez odpadkov. Preto doplnenie týchto špeciálnych košov na cigaretové ohorky som si zobral za svoje a pilotne som ich v spolupráci s oddelením životného prostredia z poslaneckej priority zakúpil“, uviedol Pavol Škápik, predseda klubu Team Vallo.

S týmito piatimi inovatívnymi košmi sa môžete stretnúť v rôznych častiach Petržalky. Jeden nájdete na Hrobákovej, ďalší na Osuského či v Ovsišti alebo na Beňadickej pri cyklostojanoch. Piaty nájdete na Farského – pred Galériou Kontajnér, kde sa stretávajú petržalskí cyklisti, peší, či nastupujúci na mestskú hromadnú dopravu. Práve na tomto mieste boli niekoľkokrát organizované ohorkové smeťozbery, preto takéto umiestnenie špakomatu bude určite veľkým prínosom.

Ide o zaujímavú inováciu, ako hravou formou zberu odpadkov – cigaretových ohorkov bude krajší verejný priestor a súčasne môže Petržalčania hlasovať o rôznych veciach. Koho by ste volili? Matúša Valla alebo Roberta Fica, alebo komu fandíte FC Petržalka či Slovan Bratislava. Aj na toto sa Vás môžu teraz v rámci špakomatov pýtať. „Chcel by som aj takto vyzvať Petržalčanov. Napíšte mi na facebook či mailom, aké otázky by ste do hlasovacích špakomatov doplnili a o čom by ste takouto priamou formou chceli hlasovať?“ vyzýva obyvateľov Petržalky poslanec Pavol Škápik.

Aj pri týchto košoch sa ukazuje význam vlastného komunálneho podniku a jeho zamestnancov. Lebo na inštaláciu košov nebolo potrebné drahé obstaranie súkromnej firmy, ale využili sa interné kapacity odborníkov z komunálneho podniku. „Práve spolupráca oddelenia životného prostredia a referátu správy verejných priestranstiev splnila môj sen obohatiť Petržalku o túto zaujímavú formu košov,“ uzavrel Pavol Škápik.

Už dlhšie obdobie sa so špakohltmi môžete stretnúť v Rusovciach, kde ste mohli odpovedať na otázky spojené s tým, či na nový rok prestanete fajčiť alebo budú ľudia špakohlt používať.

Autor: -pš-


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2016
Zvolenské deti vymaľovali kontajnery na odpad
V týchto dňoch sa vo Zvolene objavili tzv. ilustrované kontajnery. Vytvorili ich žiaci tamojších základných škôl na základe podnetu spoločnosti, ktorá v meste likviduje odpad.
viac
26.09.2016
Ako triediť odpad sa učili už aj v Žiline a Považskej Bystrici
Na štvrtkových Žilinských dňoch zdravia sa mohli Žilinčania naučiť nielen to, ako sa starať o svoje zdravie, ale aj o prostredie okolo nás. O deň neskôr sa konal Považskobystrický jarmok. Stánok spoločnosti ENVI - PAK, ktorý ekologické vzdelávanie zabezpečoval, praskal v oboch mestách vo švíkoch.
viac
21.12.2016
Ľudia žijú na ekologický dlh, upozorňuje SAŽP
Ľudia spotrebúvajú viac ako unesie planéta Zem a žijú na ekologický dlh. Pri predstavení jedinečného modelu pre výpočet ekologickej stopy – Ekomerača, na to upozornil Timotej Brenkus zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP).
viac
28.03.2017
Témou poslednej Super školy boli ekologické hrozby
V Petržalke 21. marca odznela posledná prednáška v rámci projektu Super škola v tomto školskom roku. Mala názov Šieste vymieranie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %