Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
11.07.2022 12:35

Pilotný projekt KSK adresnej podpory folkloristov má pomôcť objavovať históriu


Ilustračná snímka: (tasr).


Pilotný projekt Košického samosprávneho kraja (KSK) adresnej podpory folkloristov má pomôcť objavovať nepoznané lokálne zvyky. Neprofesionálne folklórne súbory bez ohľadu na veľkosť či finančné možnosti sa tiež vďaka nemu môžu zlepšovať pod vedením hlasových pedagógov či renomovaných tanečníkov.


Informovala o tom hovorkyňa Úradu KSK Anna Terezková.

"V každom z regiónov nájdeme pestrú paletu tradícií, tancov, piesní aj nádherného ľudového odevu, ktorá dokáže ohúriť v každej dobe. Vždy sa však nájde 13. komnata v podobe dovtedy nepoznanej piesne či melódie. Systém podpory má za úlohu folkloristov motivovať na to, aby neprestali pátrať a objavovať lokálne zvyky," priblížila vedúca odboru kultúry Úradu KSK Jana Knežová.

Ako Terezková ozrejmila, podpora folklórnych kolektívov až doposiaľ nemala jasné pravidlá a rámce, na zavedenie nového systému využil KSK "znovunaštartovanie" činnosti folkloristov po období pandémie. Zriadil Platformu tradičnej ľudovej kultúry združujúcu kľúčových aktérov, ktorá pôsobí ako poradný orgán pre Centrum kultúry Košického kraja. "Vďaka tomu je po novom podpora folkloristov cielená, zameriava sa na zvyšovanie umeleckej kvality kolektívov, budovanie komunít pomocou tradícií, motiváciu na rozvoj aj zosieťovanie folkloristov, ktorí môžu spolupracovať a spoločne uchovávať nehmotné dedičstvo našich predkov," ozrejmil predseda KSK Rastislav Trnka. Vďaka cielenej podpore sa folkloristi z každého regiónu stretávajú na prednáškach či workshopoch, ktoré majú za úlohu prebudiť záujem o tradičnú kultúru, rozvíjať vzťahy a podľa Terezkovej poslúžia aj na výmenu vzájomných skúseností.

Do pilotného systému podpory sa v tomto roku prihlásilo desať kolektívov pôsobiacich v každom z regiónov Košického kraja. "Spoločne pripravili programový blok, ktorý hodnotili fundovaní odborníci z oblasti umenia aj etnografie. Ten odprezentovali v rámci prehliadky pod názvom Klenoty kraja, ktorou v júni vyvrcholili Župné dni," doplnila hovorkyňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2020
Výzva Európskej komisie na inteligentnú autonómnu mobilitu
Európska komisia vyhlásila výzvu na predkladanie návrhov na pilotný projekt - Inteligentná mestská mobilita zahŕňajúca autonómne vozidlá s termín na predloženie návrhu do 15. septembra 2020.
viac
15.04.2021
Projekt lepšieho uplatnenia absolventov v kraji získal prestížny grant
Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja zaujala projektom moderného Kariérneho poradenstva dánsku nadáciu Velux Foundations.
viac
16.06.2021
Banskobystrická župa našla riešenie na preplnené zariadenia sociálnych služieb
Demografickú krízu a nedostatok kapacít v zariadeniach sociálnych služieb bude Banskobystrický samosprávny kraj riešiť inovatívnym spôsobom.
viac
06.07.2021
Schválená regionálna stratégia má podporiť inovácie
Podporiť inovácie a inovačný ekosystém v kraji je cieľom Regionálnej inovačnej stratégie (RIS) Košického kraja. Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) ju schválilo na zasadnutí minulý týždeň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %