Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.04.2021 09:10

Plán na dočerpanie eurofondov v 2021-2022


Ilustračná snímka.


Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR predstavilo nový plán krízového manažmentu a 8 pilierov zvýšeného dohľadu nad eurofondami. Podľa rezortu, je veľmi dôležité, aby rezorty a samospráva mali vytvorené zásobníky dobre pripravených projektov.


Podľa rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie za čerpanie v jednotlivých operačných programoch nesú plnú zodpovednosť jednotlivé ministerstvá, ktoré ich spravujú. Preto všetky ministerstvá musia zásadným spôsobom zrýchliť využívanie peňazí z eurofondov, aby tieto prostriedky pomohli v čase krízy pomôcť Slovensku. Lebo čo nestihneme vyčerpať, o to Slovensko nenávratne príde.

Nový plán krízového manažmentu a 8 pilierov zvýšeného dohľadu nad eurofondami:

1. Optimálne rozdeliť čerpanie, aby nezostalo najviac až na rok 2023

2. Akčné plány pri rizikových programoch

3. Vnútorný presun prostriedkov v rámci jednotlivých OP, aby sa nasmerovali do oblastí, kde sa stihnú využiť

4. Sústrediť sa na strategické projekty a pravidelne ich kontrolovať

5. Stanoviť úlohy pre riadiace aj sprostredkovateľské orgány a monitorovať ich plnenie

6. Vytvoriť a dopĺňať zásobník projektov pri rizikových programoch

7. Zaviazať riadiace a sprostredkovateľské orgány k plneniu úloh uznesením vlády

8. Zabezpečiť zazmluvnenie: 90 % alokácie do konca 2021 – 100 % alokácie vrátane REACT-EU do konca 2022

Podľa rezortu je aj veľmi dôležité, aby rezorty a samospráva mali vytvorené zásobníky dobre pripravených projektov. Takisto rezort zdôraznil dohľad nad veľkými strategickými projektami, na ktoré sú určené veľké objemy peňazí a majú problémy s realizáciou. Ako jeden z takýchto strategických projektov spomenul príklad budovania električkovej trate v bratislavskej Petržalke, na ktorý je vyčlenených 95 miliónov eur, no čerpanie peňazí je zatiaľ nula.

Ďalším problémom, na ktorý podpredsedníčka vlády Veronika Remišová upozornila, sú korekcie.

Rezort doteraz prestavil už niekoľko balíkov zjednodušení v oblasti eurofondov. Ide napríklad o zrušenie nadbytočných kontrol verejného obstarávania, zjednodušenie pracovných výkazov, flexibilné zmeny už vyhlásených výziev. Popri zjednodušovaní eurofondov však zostáva prioritou rezortu tiež transparentnosť. Preto v novom zákone prišiel s opatreniami proti konfliktu záujmov, zverejňovať sa budú poradcovia pri jednotlivých projektoch, odporúčania auditov, neúspešní žiadatelia dostanú možnosť odvolať sa proti rozhodnutiu o zastavení konania. V minulosti boli eurofondy synonymom korupcie a svedčia o tom škandály, na ktoré Remišová upozorňovala ako podpredsedníčka vlády.

Správu o stave Európskych štrukturálnych a investičných fondov predloží vicepremiérka v stredu na rokovaní vlády. Šéfov jednotlivých rezortov bude zároveň informovať o odporúčaniach, ktorých prijatie má viesť k lepšiemu čerpaniu eurofondov.

Viac informácií sa dočítate TU 

Autor: (MIRRI SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.12.2020
Ukončenie národnej konzultácie k eurofondom 2021-2027
Proces národnej konzultácie k budúcim eurofondom, ktorý odštartoval rezort investícií v októbri, bol ukončený v polovici decembra. K predloženému návrhu rezort dostal vyše 700 návrhov, ako zlepšiť čerpanie z európskych zdrojov vo výške 13 miliárd eur.
viac
18.01.2021
O časti eurofondov 2021-2027 sa bude rozhodovať v regiónoch
Podpora regiónov z eurofondov v novom programovacom období sa mení. O konkrétnych projektoch v regiónoch bude rozhodovať územie.
viac
17.02.2021
V BSK určia projekty, do ktorých majú ísť nevyčerpané eurofondy
Identifikovať projekty v Bratislavskom kraji, pri ktorých je reálna šanca využiť prostriedky EÚ a minúť nevyčerpané peniaze z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %