Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.05.2020 05:00

Platforma Kultúrna Bratislava vyzýva BSK prehodnotiť zámer neposkytnúť dotácie


Ilustračná snímka: (tasr).


Neformálna platforma Kultúrna Bratislava, ktorá združuje desiatky subjektov, vyzýva Bratislavský samosprávny kraj (BSK), aby prehodnotil zámer neposkytnúť tento rok dotácie z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy (BRDS) pre oblasť kultúry.


Takéto rozhodnutie by mohlo podľa platformy znamenať ohrozenie profesionálnej kultúrnej činnosti, v niektorých prípadoch aj jej zánik. Kraj poznamenáva, že zatiaľ nie je ešte o ničom rozhodnuté, avšak zdôrazňuje, že si treba uvedomiť niekoľko faktov.

„Uvedomujeme si, že aktéri pôsobiaci v kultúrnej sfére nie sú jedinými, ktorí trpia v dôsledku súčasnej krízy. Naopak, veľká časť nezávislej kultúrnej scény reálne solidarizuje s ďalšími znevýhodnenými a ohrozenými skupinami prostredníctvom priamej pomoci. Teraz sme to však my, kto sa potrebuje udržať nad hladinou,” píše sa v stanovisku platformy adresovanom vedeniu kraja a poslancom.

Platforma upozorňuje na to, že prípadné rozhodnutie neprideliť plánované kultúrne dotácie z BRDS by výrazným spôsobom prehĺbilo súčasnú zložitú situáciu, v ktorej sa časť bratislavskej kultúrnej scény ocitla. „Kultúra ako celok patrí k odvetviam, ktoré boli vládnymi opatreniami reagujúcimi na situáciu so šírením koronavírusu zasiahnuté ako prvé,” konštatuje platforma, poukazujúc najmä na fakt, že v prípade organizácií nachádzajúcich sa mimo zriaďovateľskej pôsobnosti verejnej správy je výpadok vážnym, až likvidačným ohrozením.

Platforma v tejto súvislosti pripomína Stratégiu rozvoja kultúry BSK na roky 2015 - 2020, kde je BRDS charakterizovaná ako hlavný nástroj kultúrnej politiky kraja a hovorí o dôležitosti prínosu tzv. nezriaďovanej kultúry pre celkovú kultúrnu ponuku v kraji. Podotýka tiež, že kultúrna činnosť realizovaná nezávislými subjektmi nie je voľnočasová aktivita, ale profesionálna činnosť, ktorá sa snaží adaptovať svoje aktivity na situáciu, ale popri tom „zvádza každodenný zápas o prežitie” či už vyjednávaním o odklade splátok nájmu za priestory alebo udržiavaním si spolupracovníkov.

Bratislavský kraj poznamenáva, že tento rok počíta s výpadkom príjmov vo výške približne ôsmich miliónov eur. Hľadá preto rozpočtové položky, v ktorých bude možné ušetriť financie. O tom, či sa bude v rámci BRDS pokračovať alebo ju kraj na tento rok pozastaví, rozhodnú poslanci koncom mája. „Pri rozhodovaní o ďalšom osude je tiež potrebné vziať do úvahy fakt, že mnohé podujatia sa nebudú môcť uskutočniť či už z dôvodu prijatých opatrení proti koronavírusu alebo preto, že plánovaný termín už uplynul,” uviedla v reakcii Veronika Beňadiková, vedúca tlačového oddelenia Úradu BSK.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2017
Odborná komisia prehodnotila 612 žiadostí o kultúrne dotácie
Odborná hodnotiaca komisia Bratislavského samosprávneho kraja pre oblasť kultúry uzavrela včera hodnotenie dodaných žiadostí o dotáciu z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu kultúry. O podporu sa tak bude uchádzať 560 žiadostí, ktoré vyhoveli základným hodnotiacim kritériám.
viac
21.04.2020
Myjava prijíma opatrenia, aby čelila ekonomickým dosahom koronakrízy
Mesto Myjava znížilo dotácie, zastavilo alebo obmedzilo projekty, väčšina zamestnancov napojených na rozpočet mesta od 1. apríla poberá 80 alebo 60 % mzdy. Informoval o tom primátor mesta Myjava Pavel Halabrín.
viac
06.05.2020
Žilina predpokladá výpadky v rozpočte až do výšky 9 mil. eur
Výpadok príjmov rozpočtu vo výške až 9 mil. eur predpokladá mesto Žilina v dôsledku ekonomických dopadov mimoriadnej situácie v súvislosti s koronavírusom.
viac
08.07.2020
Prvé projekty by mohli dostať dotácie už v priebehu júla
Prvé projekty z oblasti nezávislej kultúry a umenia na území Bratislavského kraja by mali dostať finančnú podporu v priebehu júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %