Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
24.10.2022 09:30

Plaváreň na Klingeri je kompletne hotová


Ilustračná snímka: (tasr).


Obyvatelia a návštevníci Banskej Štiavnice už majú k dispozícii kompletnú plaváreň s dreveným mólom na tajchu Klinger. Jej druhú etapu dokončili v uplynulých dňoch.


Informovali o tom zástupcovia Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Banská Štiavnica.

Plaváreň pozostáva z plávajúcich betónových pontónov, medzi ktorými je upevnený bazén pre najmenšie deti. Z pontónu sa dá skákať do vody, pohodlný vstup do vody zabezpečujú štyri rebríky. Paluba plavárne je obložená drevom, z brehu sa na ňu ľudia dostanú dvoma lávkami. Pontóny majú životnosť 50 rokov, sú bezúdržbové, odolné voči zovretiu ľadom a vedia prekonať kolísanie hladiny.

"Najväčšou výzvou projektu bola doprava veľkých betónových blokov pontónu úzkou a strmou prístupovou cestou dolu k tajchu a ich umiestnenie na hladinu jazera. Tu nám boli neoceniteľnou pomocou Ozbrojené sily SR a miestna stavebná firma," priblížil práce na plavárni podpredseda predstavenstva OOCR Región Banská Štiavnica Ľudovít Kaník.

Celá druhá etapa plavárne stála 63 276 eur, z čoho 51 276 eur tvorili financie zo schémy pomoci Rozvojovej agentúry BBSK a 12 000 eur zo štátnej dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR. Plaváreň bola symbolicky otvorená podpísaním prítomných na záchranné koleso, ktoré k plavárni patrí.

Tajch Klinger je jedným z najvyhľadávanejších tajchov Štiavničanov a návštevníkov mesta. Už v polovici 19. storočia tu bola vybudovaná plaváreň s dreveným mólom, ktorá bola funkčná až do 70. rokov 20. storočia. OOCR Región Banská Štiavnica sa v roku 2019 rozhodla zlepšiť podmienky rekreačného využívania tajchu a plaváreň na Klingeri po rokoch opäť obnoviť.

Ako uvádza výkonný riaditeľ OOCR Región Banská Štiavnica Igor Kuhn, na vode boli kedysi umiestnené dve plávajúce plošiny, medzi nimi bolo vodnopólové ihrisko a na vnútorných okrajoch plošín štartovacie bloky pre plavcov. "Rozhodli sme sa vdýchnuť nový život tomuto historickému projektu a zlepšiť možnosti využitia tajchu. Prvú etapu za asi 21.000 eur sme realizovali v roku 2020. V tomto roku sme celý zámer dokončili," priblížil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2020
Na tajch Klinger sa vracia plaváreň ako kedysi
Na jednom z najvyhľadávanejších banskoštiavnických tajchov Klinger vzniká historická plaváreň ako kedysi. Tzv. plaváreň s dreveným mólom bola na tajchu vybudovaná ešte v polovici 19. storočia, funkčná bola až do 70. rokov 20. storočia.
viac
08.01.2021
V roku 2021 chystá B. Štiavnica aj niekoľko väčších investícií
Mesto Banská Štiavnica ešte nemá schválený rozpočet na rok 2021, poslanci o ňom budú hlasovať na niektorom z najbližších mestských zastupiteľstiev. Potvrdila to primátorka Nadežda Babiaková s tým, že v návrhu rozpočtu sa našiel priestor aj na niekoľko väčších investícií.
viac
03.07.2023
V obci sprístupnili partizánsku štôlňu prepájajúcu dva tajchy
Po dlhých rokoch sa v týchto dňoch podarilo opäť oficiálne spriechodniť a sprístupniť unikátnu vodnú štôlňu v Štiavnických Baniach, ktorá spája tajch Richňava s tajchom Bakomi. Tzv. partizánska štôlňa je dlhá 350 metrov a spája nielen dva spomenuté tajchy, ale tiež dve povodia riek Ipeľ a Hron.
viac
05.02.2024
Mesto chce zrekonštruovať mestskú plaváreň
Plavecký bazén v Banskej Štiavnici v najbližšom období pre verejnosť neotvoria. Banskoštiavnická samospráva plánuje objekt Mestských kúpeľov, kde sa bazén nachádza, zrekonštruovať. Primátorka Nadežda Babiaková priblížila, že aktuálne mesto ukončuje verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %