Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.02.2022 11:30

Po dvojročnej prestávke sa uskutoční Venerovského memoriál


Ilustračná snímka.


Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu sa tento rok lesníci opäť postavia na štart Venerovského memoriálu. Dejiskom 56. ročníka Majstrovstiev lesníkov SR v lyžovaní s medzinárodnou účasťou bude Monkova dolina v Ždiari.


Pre zmenu v správe štátnych lesov na území národných parkov bude tohtoročné podujatie posledným, ktoré zorganizujú Štátne lesy (ŠL) Tatranského národného parku (TANAP), informoval na stránke tatranských lesníkov riaditeľ ŠL TANAP-u Ján Marhefka.

"Pôjde o posledný ročník tohto významného lesníckeho športového podujatia s dlhoročnou tradíciou v réžii Štátnych lesov TANAP-u, ktoré by mali ako právny subjekt po viac ako 27 rokoch k 1. aprílu 2022 zaniknúť a zlúčiť sa s budúcou Správou TANAP-u. Verím, že náš nástupca bude pokračovať v organizovaní ďalších ročníkov Venerovského memoriálu, a to nielen s cieľom prezentácie lyžiarskych kvalít svojich zamestnancov – lesníkov, ale aj pre zachovanie stále živého odkazu Slovenského národného povstania," uviedol.

Športové podujatie, ktoré sa tento rok presunie zo športového areálu FIS na Štrbskom Plese do Monkovej doliny v Ždiari, sa uskutoční 12. a 13. marca, uzávierka na prijímanie prihlášok do súťaže je v piatok 25. februára. "Na štart pretekov by sa okrem lesníkov zo Slovenska mali postaviť aj ich kolegovia z Českej republiky a Maďarska, účasť Poliakov je zatiaľ otázna," informujú ŠL TANAP-u s tým, že spomedzi ich radov sa na štart postaví minimálne desiatka pretekárov. Organizátori očakávajú celkovú účasť približne 100 lesníkov, ktorí si na súťaži zmerajú sily v behu na lyžiach, streľbe zo vzduchovky a obrovskom slalome.

Preteky sú pamiatkou na Dimitrija Venerovského, ktorý pracoval ako lesný inžinier a taxátor v oblasti Tatier na vtedajšom riaditeľstve štátnych lesov v Liptovskom Hrádku. Zahynul počas Slovenského národného povstania pri Podsuchej nad Ružomberkom.

Hlavným organizátorom podujatia sú ŠL TANAP-u, záštitu nad ním prevzal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR spoločne s predsedníčkou Odborového zväzu Drevo, lesy, voda.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2017
Lyžovačku v Lomnickom sedle si lyžiari tento rok užijú skôr
Vo Vysokých Tatrách v posledných dňoch napadlo dostatok prírodného snehu, a preto si už od soboty 9. decembra užijú milovníci lyžovania prvú lyžovačku premiérovo z Lomnického sedla.
viac
17.09.2018
Botanická záhrada prilákala viac návštevníkov ako vlani
Príležitosť pozrieť si Expozíciu tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici využili uplynulý víkend poslední tohtoroční návštevníci.
viac
10.12.2020
Vietor vyvrátil takmer 6000 stromov na území Štátnych lesov TANAP-u
Silný vietor, ktorý počas uplynulých dní zasiahol najmä Oravu a oblasť Tatranskej Javoriny, vyvrátil a polámal takmer 6000 stromov, čo predstavuje zhruba 4450 kubických metrov drevnej hmoty. Informovala o tom koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová.
viac
28.06.2021
Tatranci a miestne organizácie nesúhlasia s reformou národných parkov
Viaceré tatranské osobnosti a odborníci z rôznych oblastí spolu s miestnymi občianskymi združeniami v súvislosti s pripravovanou reformou národných parkov tvrdia, že územie, kde žijú, poznajú najlepšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %