Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
06.09.2022 02:25

Po mimoriadnom sneme sa uskutoční protestné zhromaždenie pred úradom vlády


Snímka zdroj: (tasr).


Zástupcovia samospráv sa zídu na poslednom sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) pred októbrovými komunálnymi voľbami. V rámci dvojdňového programu (7. - 8. 9.) plánujú starostovia a primátori vystúpiť na protestnom zhromaždení.


Vo štvrtok 8. septembra predpoludním chcú na ňom pred Úradom vlády SR v Bratislave opätovne poukázať na ad hoc rozhodnutia štátu, ktoré negatívne ovplyvňujú, ba dokonca ohrozujú existenciu samospráv. Informovalo o tom vedenie ZMOS-u.

Na dvojdňovom rokovaní najvyššieho orgánu ZMOS-u sa v Senci zúčastní takmer 500 delegátov. "Súčasťou snemu bude vyhodnotenie plnenia priorít, programové konferencie, venované otázkam sociálnych a zdravotníckych služieb, eurofondom, odpadovému hospodárstvu, životnému prostrediu a ekonomike. Zadefinujú sa aj programové priority pre nadchádzajúce obdobie," informovala strešná samosprávna organizácia. ZMOS tiež ocení mestá a obce za inovatívny prístup, udržateľný rozvoj i starostlivosť o komunity.

Štvrtkové protestné zhromaždenie v Bratislave so začiatkom o 11.30 h nadviaže na už zorganizované protestné aktivity v tomto roku.  Samosprávy dlhodobo upozorňujú na nedostatočné financovanie narastajúcich povinností a legislatívne zásahy štátu, ktoré neberú  do úvahy názor miest, obcí i krajov. V tejto súvislosti kritizujú i opatrenia v rámci protiinflačného balíčka, ktoré podľa nich zásahom do rozpočtov donútia samosprávy obmedzovať služby, alebo zvyšovať miestne dane a poplatky. Ministerstvo financií (MF) SR postoj samospráv odmieta, poukazuje na to, že nepríde k znižovaniu doterajších príjmov samospráv. Rezort je tiež pripravený poskytnúť v prípade potreby kompenzačné opatrenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2020
Zapojte sa do lokálneho programu Iniciatíva pre otvorené vládnutie
Medzinárodná Iniciatíva pre otvorené vládnutie predĺžila termín na predbežné prihlasovanie sa do lokálneho programu do 14. augusta 2020 a termín na vyplnenie celej prihlášky do 25. septembra 2020.
viac
28.01.2022
ZMOS organizuje protest samospráv
Predsedníctvo Združenia miest a obcí Slovenska pred týždňom rozhodlo o organizovaní protestného zhromaždenia samospráv, na ktorom budú predstavené konkrétne požiadavky miest a obcí vo vzťahu k vláde a parlamentu.
viac
19.05.2022
ZMOS vstupuje do štrajkovej pohotovosti, vyzvalo k tomu i členské mestá a obce
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vstupuje vo štvrtok (19. 5.) do štrajkovej pohotovosti. K takémuto kroku vyzvalo svoje členské mestá a obce. Reaguje tak na návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu voči samosprávam.
viac
17.12.2022
Samosprávy nemôžu platiť za čierne skládky na súkromných pozemkoch
Združenie miest a obcí Slovenska požaduje, aby náklady na odstraňovanie nelegálnych skládok na súkromných pozemkoch nefinancovali samosprávy zo svojich rozpočtov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %