Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
04.07.2022 12:35

Po novej cyrilometodskej cyklotrase do Trnavy prešli prví cykloturisti


Ilustračná snímka: (tasr).


Pelotón cykloturistov spolu s nitrianskym biskupom Viliamom Judákom vyštartoval v nedeľu predpoludním z Nitry do Trnavy po novej cyrilometodskej cyklotrase pri príležitosti jej otvorenia.


Cyklotrasa vedie prírodným prostredím, čiastočne aj po verejných komunikáciách, informoval hovorca Biskupstva Nitra Tibor Ujlacký.

Nová cyklotrasa sa začína v Nitre, vedie cez Močenok do Serede. Pri Šali sa cesta napája na už existujúcu cyklotrasu. Cyrilometodská cyklotrasa sa končí v Trnave. "Bude tak symbolizovať spojenie Nitry ako kolísky kresťanstva na Slovensku s Trnavou, ktorá je známa ako malý Rím," povedal Ujlacký.

Garantom cyklotrasy je obec Močenok, ktorý ju vybudoval v spolupráci s Nitrianskym biskupstvom a Arcibiskupstvom Trnava. Trasa je už pre cyklistov priechodná, postupne pribudne nový systém značenia a oddychové miesta. Úsek z Nitry do Močenka ako rodiska sv. Gorazda, žiaka sv. Cyrila a Metoda, bude venovaný najmä sedmopočetníkom, nasledovníkom solúnskych bratov. "Tento úsek je už niekoľko rokov využívaný na pešiu púť pútnikov, ktorí prinášajú svätogorazdovské posolstvo z Močenka na Nitriansky hrad. Práve oni nazvali tento chodník cestou sedmopočetníkov," skonštatoval Ujlacký.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2021
Náklady na novú cyklotrasu v Malackách výrazne znížila súťaž
Najneskôr v polovici leta by sa mala stať realitou nová cyklotrasa v Malackách, spájajúca železničnú stanicu, centrum mesta, plánovanú bytovú výstavbu na Pezinskej ulici a priľahlú priemyselnú zónu na juhozápade mesta.
viac
24.06.2021
Veľké a Malé Leváre už spája nová cyklotrasa
Cyklodoprava je zdravá, ekologická a je to výborná alternatíva k preplneným cestám. Aby však čo najviac ľudí presadlo na bicykel, potrebujeme mať bezpečné a pohodlné cyklotrasy. Nová cyklotrasa medzi obcami Veľké a Malé Leváre spojí železničnú stanicu a autobusové zastávky.
viac
18.06.2022
Pútnici sa vyberú po stopách svätých Cyrila a Metoda
Na horskom bicykli alebo po vlastných nohách sa môžu záujemcovia zúčastniť na putovaní po stopách svätých Cyrila a Metoda. Podujatie so zastávkami pri pamiatkach, ktoré súvisia s veľkomoravským obdobím, sa bude konať 4. júla.
viac
08.03.2023
Nová cyklotrasa prepojí mestské časti Mlynárce, Diely a Klokočina
Magistrát v priebehu februára ukončil všetky vegetačné práce a aktuálne pripravuje celú trasu na jednotlivé konštrukčné vrstvy, informoval odbor dopravy na Mestskom úrade v Nitre. Práce majú byť ukončené najneskôr do októbra tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %