Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
28.05.2018 01:00

Po ôsmykrát privítal Bikepark v Kálnici najväčší slovenský bicyklový festival


Ilustračná snímka


Areál Bikeparku v Kálnici (okres Nové Mesto nad Váhom) hostil od piatku 25. mája do nedele 27. mája 2018 najväčší bicyklový festival na Slovensku Birell BikeFest 2018, opäť s rekordnou návštevnosťou.


Zásluhu na tom mala aj minuloročná novinka: autobusy s cykloprívesom, ktoré len v priebehu soboty 26. mája 2018 odviezli približne 1 800 návštevníkov.

Trenčiansky samosprávny kraj premiérovo predstavil autobusy s cykloprívesom na minuloročnom BikeFeste. Vďaka nim sa verejnosť aj tento rok pohodlne dostala zo Železničnej stanice v Novom Meste nad Váhom, resp. záchytného parkoviska v Rakoľuboch do areálu Bikeparku v Kálnici. Cykloautobusy využívali samotní bikeri, no zúročili ich aj návštevníci festivalu. Kapacita cykloprívesu za autobusom je 24 bicyklov. „V porovnaní s minulými ročníkmi nám tento rok veľmi pomohla kyvadlová doprava, ktorú zabezpečil Trenčiansky samosprávny kraj. Len v sobotu ju využilo 1 800 ľudí, divákov i bikerov. To sa premietlo aj do celkovej návštevnosti; minulý rok bola návštevnosť 14 tisíc účastníkov, predpoklad je, že v tomto roku je ich o tisícku viac,“ uviedol Róbert Hošták, konateľ spoločnosti Sportmedia, ktorá má organizáciu trojdňového bicyklového sviatku na starosti.

Počas troch dní si cyklisti mohli do sýtosti užiť jazdy na bicykli. Divákom ponúkol Birell BikeFest 2018 viac ako 400 bicyklov na testovanie pre širokú verejnosť. Za tri dni si fanúšikovia cyklistiky požičali asi 1 500 bicyklov. Jednou z celkovo 11 rôznych bicyklových disciplín bola aj najextrémnejšia disciplína Slopestyle, ktorá bola už po druhýkrát zaradená do kalendára svetovej série Freeride Mountain Bike World Tour s bronzovým statusom. Novinkou v tomto ročníku bol svetový formát CTM Enduro Race, ktorý okrem toho, že zostal súčasťou Stredoeurópskej enduro série, patril ku kvalifikačným pretekom svetovej enduro série. Pre detských návštevníkov pripravili organizátori detskú zónu.

Súčasťou maratónu boli po prvýkrát aj nepočujúci bikeri

Nedeľné dopoludnie patrí v kálnickom Bikeparku už tradične Kellys BikeFest Maratónu. O desiatej sa na štart postavili súťažiaci, zaregistrovaní na veľký 49 km okruh. Výstrelom z pištole ich odštartoval trenčiansky župan Jaroslav Baška. „Trenčiansky samosprávny kraj každoročne finančne podporuje BikeFest v Kálnici, ktorý je najväčším cyklistickým zážitkom nielen v Trenčianskom kraji, ale na celom Slovensku. Trenčianska župa je cyklistike veľmi nápomocná. Aj otvorením prvého úseku cyklotrasy medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom chceme pomôcť, aby ľudia viac jazdili na bicykloch, a to nielen do práce, ale aby si tiež zašportovali,“ prihovoril sa maratóncom krátko pred štartom predseda TSK. O jedenástej sa vydali na trať cyklisti na 23 km stredný okruh, po nich okúsili rovnakú dĺžku trate aj bikeri na e-bikoch. Posledným, štvrtým maratónom v nedeľu bol 6 km okruh určený pre rodiny s deťmi. Na ôsmom ročníku podujatia sa prvýkrát na 23-km okruhu postavilo na štart vedľa počujúcich aj 25 nepočujúcich cyklistov. Spoločné preteky boli hlavne o vzájomnej tolerancii a porozumení na trati aj bez slov.

Birell BikeFest 2018 okrem toho, že ponúkol možnosť trojdňového športového vyžitia pre celé rodiny, odprezentoval tiež zaujímavé cyklotrasy Trenčianskej župy. Spoznať aj dosiaľ nepoznané krásy kraja mohla verejnosť v prezentačnom stánku krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región (KOCR), a to vizuálne prostredníctvom cyklomapy Trenčianskej župy. Tú KOCR vydala ešte v minulom roku a odvtedy cyklomapa inšpirovala nejedného cykloturistu vydať sa v ústrety uzrieť skryté poklady kraja.

Autor: Mgr. Barbora Jánošková, TSK


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2017
Siedmy ročník Birell BikeFestu 2017 klope na dvere
Posledný májový víkend bude už tradične v bikeparku Kálnica patriť najväčšiemu bicyklovému festivalu na Slovensku.
viac
10.01.2018
Big Air v meste Kremnica 2018
Občianske združenie FRST Crew Kremnica, o. z. v spolupráci s Mestom Kremnica a partnermi pre obyvateľov a návštevníkov Kremnice pripravujú 11. ročník športovo-hudobného festivalu Big Air v meste Kremnica 2018. Druhú dekádu stále unikátneho podujatia otvoria v tradičnom termíne od 9. do 10. februára.
viac
05.04.2018
Zmeníme sa my či príroda?
45. ročník festivalu EKOTOPFILM - ENVIROFILM poukazuje na spoločenské zmeny. Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm – Envirofilm 2018 pozýva na svoj jubilejný 45. ročník do Bratislavy a Banskej Bystrice.
viac
24.05.2019
BikeFest v Kálnici sľubuje i tento rok nevšedné cyklistické zážitky
Bikepark v obci Kálnica v okrese Nové Mesto nad Váhom ožije od piatka do nedele (26. 5.) najväčším slovenským cyklistickým podujatím BikeFest 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %