Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
19.07.2022 08:25

Po zastavení výtoku banských vôd do Slanej chce MŽP rieku revitalizovať


Rieka Slaná.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR plánuje určiť rozsah poškodenia bioty a životného prostredia v dôsledku znečistenia Slanej i revitalizáciu rieky.


Podľa envirorezortu je však potrebné ukončiť práce, ktoré majú úplne zastaviť znečisťovanie rieky vytekajúcimi banskými vodami. Uviedlo to tlačové oddelenie MŽP.

Envirorezort uviedol, že bez ukončenia výtoku banských vôd nie je možné posúdiť rozsah znečistenia rieky, a preto je v rámci prípravy jej revitalizácie nutné počkať na ukončenie prác v gescii Ministerstva hospodárstva SR. Následne sa organizácie MŽP budú zaoberať určením rozsahu environmentálnych škôd i stavom podzemných vôd v okolí Slanej.

"Po ukončení znečisťovania rieky banskými vodami bude tok rieky Slaná analyzovaný z hľadiska množstva a druhu sedimentov. Na základe výsledkov bude môcť byť zvolený vhodný postup revitalizácie vodného toku Slaná. Akékoľvek kroky smerujúce k oživeniu rieky Slaná pred dokončením prác rezortu hospodárstva by nepriniesli želaný efekt," dodalo MŽP.

Ako priblížil Okresný úrad (OÚ) v Rožňave, revitalizácia Slanej by mala postupovať podľa vypracovaného projektu, ktorý bude odsúhlasený zainteresovanými stranami, a to okrem príslušných úradov i správcom vodného toku či rybármi.

"OÚ v Rožňave na základe predložených reálne možných riešení vzniknutej situácie znečistenia rieky Slaná vydá rozhodnutie z dlhodobého hľadiska, aby nedochádzalo k ďalšiemu znečisteniu rieky," uviedol úrad.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit. Výsledky prvotného rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu. V polovici júna prebehli v bani práce s cieľom prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2022
V bani, ktorá spôsobuje znečistenie rieky Slaná, zavedú dočasné riešenia
V nižnoslanskej bani, ktorá spôsobuje znečistenie rieky Slaná, zavedú dočasné riešenia. Tie spočívajú v odklonení prítoku povrchových vôd do rudnej bane. Na sociálnej sieti o tom informoval štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Michal Kiča.
viac
19.05.2022
MŽP apeluje na vyhlásenie mimoriadneho stavu v lokalite rieky Slaná
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR apeluje na košický okresný úrad, aby v lokalite rieky Slaná vyhlásil mimoriadny stav. Podľa envirorezortu to urýchli a zjednoduší práce Ministerstva hospodárstva SR, ako aj banských záchranných služieb, ktorých poverila vláda na sanáciu vzniknutej situácie.
viac
23.11.2022
O zastavení znečistenia banskými vodami na rieke Slaná rozhodne vláda
O trvalom zastavení znečistenia banskými vodami na rieke Slaná rozhodne vláda. Štátny podnik Rudné bane má zabezpečiť čiastočné uzatvorenie šachty Gabriela a štôlne Marta v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava.
viac
17.02.2023
Slaná je znečistená už rok, petíciou žiadajú urýchlené doriešenie výtoku z bane
V Nižnej Slanej sa ani rok po prvotnom znečistení rieky Slaná nepodarilo úplne zastaviť výtok mineralizovaných banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit. Viac ako 500 ľudí už preto podpísalo petíciu za urýchlené doriešenie situácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %