Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
23.08.2017 01:28

Počas Dní mesta priblížia požiar námestia i kostola


Snímka zdroj: okfoto.magnetica.sk


Najbližší víkend (25. - 27.8.) sa uskutočnia v Spišskej Novej Vsi Dni mesta a 22. trh ľudových remesiel. Ľudia sa budú môcť prostredníctvom divadelnej hry dozvedieť informácie o požiari námestia a katolíckeho kostola z rokov 1848 a 1849.


Peter Karpinský pripravil spolu s hercami Divadla teatrálnej skratky predstavenie súvisiace s históriou Spišskej Novej Vsi. "Priblížia okolnosti revolučných rokov 1848/49, počas ktorých došlo k požiaru námestia a kostola. Dlhých 40 rokov trvalo, kým veža katolíckeho kostola dostala súčasnú podobu," uviedla vedúca kancelárie primátora Spišskej Novej Vsi Andrea Jančíková.       

Počas Dní mesta je pripravený aj kultúrny program. Deti sa môžu tešiť na rozprávky Divadla Babadla a Bábkového divadla spod Spišského hradu. Šermiari pre ne pripravia opičiu dráhu, historický tábor, dobovú kuchyňu, sokoliari predvedú prácu s dravými vtákmi, predstavia sa aj šermiari z Banskej Bystrice.       

Spišská Nová Ves má 12 partnerských miest. Počas Dní mesta zaznie mix brazílskej klasickej a tradičnej hudby v podaní hudobníkov z brazílskeho partnerského mesta Joinville. "Pred dvoma rokmi mal orchester Fats Jazz Band úspech, preto sme ho pozvali znova. Vypočuť si ho môžu návštevníci v piatok (25.8.), večer vystúpi speváčka Kristína. V sobotu (26.8.) sa na pódiu predstavia mladí hudobníci Slovak Tango, ktorí interpretujú slovenské populárne piesne 30. až 50. rokov 20. storočia. Vo večerných hodinách vystúpi speváčka Beáta Dubasová," doplnila Jančíková.       

V rámci 22. ročníka Trhu ľudových remesiel sa predstaví viac ako 100 remeselníkov. Chýbať nebudú ukážky spracovania ľanu, keramiky, tkania či kováčskeho remesla. "V piatok sa uskutoční podujatie Gotika na dotyk. Okrem výtvarného workshopu Galérie umelcov Spiša a tematickej prehliadky mesta s historikom Miroslavom Števíkom z Múzea Spiša bude aj večerný výstup na kostolnú vežu vo svetle sviečok," uzavrela Jančíková.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.08.2019
Organizátori finišujú s prípravami dní mesta a remeselného trhu
V Spišskej Novej Vsi finišujú prípravy na Dni mesta a 24. ročník Trhu ľudových remesiel.
viac
26.08.2021
Dni mesta ponúknu vystúpenie šermiarov a ohňovú šou
Vystúpenie šermiarov, ohňová šou i dobová hudba budú súčasťou programu v rámci Dní mesta, ktoré sa v Spišskej Novej vsi uskutočnia v piatok (27. 8.) a v sobotu (28. 8.).
viac
14.07.2022
Po dvoch rokoch sa centrum mesta opäť zmení na veľké trhovisko
Po dvoch rokoch sa vo štvrtok v Spišskej Novej Vsi začína 67. ročník tradičného Spišského trhu. Pri tejto príležitosti pripravili pre občanov mesta i návštevníkov kultúrny program.
viac
30.07.2022
Letný festival Novianske dni opäť ponúkne rôznorodý program
Letný festival Novianske dni v Diviackej Novej Vsi (okres Prievidza) opäť ponúkne rôznorodý program. Už 18. ročník podujatia sa začne v piatok a potrvá do nedele 31. júla, jeho súčasťou bude tradične aj jarmok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %