Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
04.03.2020 01:20

Počas geologického prieskumu odkaliska Poša preskúmajú i vodu zo studní


Odkalisko Poša. Snímka zdroj: (tasr).


Súčasťou geologického prieskumu, ktorý v oblasti odkaliska Poša, Kyjovského potoka a Ondavy začal realizovať Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ), bude aj odber vzoriek vody z domových studní obyvateľov v skúmanej oblasti. Potvrdila to riaditeľka pre geológiu ŠGÚDŠ Alena Klukanová.


„Cieľom prieskumu je charakterizácia znečistenia horninového prostredia, podzemných a povrchových vôd v lokalite Poša - odkalisko Chemka Strážske a priľahlého územia,” informovala Klukanová o projekte zisťujúcom rozsah znečistenia evidovanej environmentálnej záťaže odkaliska Poša s tým, že odborníci majú na základe výsledkov analýz zároveň zhodnotiť potenciálne riziká vyplývajúce zo zisteného znečistenia.

V rámci prieskumu bude ŠGÚDŠ realizovať geofyzikálne, technické, meračské, vzorkovacie a laboratórne práce. „Projektovaná je realizácia šiestich vrtov a dvoch sond v sumárnej metráži približne 115 metrov. Súčasťou prieskumu sú aj vzorkovacie práce, ktoré zahŕňajú odbery vzoriek horninového prostredia, riečnych sedimentov, podzemných a povrchových vôd na overenie znečistenia,” konkretizovala ich rozsah Klukanová s tým, že odobraté budú aj vzorky vody zo studní obyvateľov.

Ako tiež uviedla, vrtné, vzorkovacie a terénne práce by mali byť ukončené do konca druhého štvrťroka 2020, následne je možné očakávať výsledky laboratórneho skúmania vzoriek. V prípade zistenia rizika vypracuje ŠGÚDŠ aj jeho analýzu.

Prieskumné práce na území vykonáva deväť až 20 pracovníkov ŠGÚDŠ, technické práce realizuje subdodávateľská organizácia a laboratórne práce sa uskutočnia v Geoanalytickom laboratóriu ŠGÚDŠ v Spišskej Novej Vsi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2017
Envirorezort predstavil výsledky odberov vody zo studní v bratislavskej Vrakuni
Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) dnes predstavil prvú fázu systému, ktorý monitoruje environmentálne záťaže, vrátane skládky vo Vrakuni. Systém umožňuje v aktuálnom čase kontrolovať a porovnávať údaje o znečistení podzemných vôd.
viac
13.02.2020
Úrady budú na Zemplíne preverovať bezpečnosť živočíšnych produktov
Zdravotnú bezpečnosť živočíšnych produktov z domácich chovov v oblastiach, kde sa na Zemplíne predpokladá zvýšená kontaminácia PCB látkami, preveria úrady.
viac
24.11.2020
Najviac PCB zaznamenali u zvierat z okolia odkaliska Poša
Otázkou rozsahu kontaminácie polychlórovanými bifenylmi (PCB) v regióne Zemplína v súvislosti s environmentálnymi záťažami bývalého štátneho podniku Chemko Strážske a odkaliska Poša sa zaoberali aj veterinári.
viac
14.12.2020
Rezort pôdohospodárstva urobí maximum pre odstránenie PCB látok
Problematika úniku škodlivých polychlórovaných bifenylov (PCB) na Zemplíne bola podľa rezortu pôdohospodárstva viac ako tridsať rokov po ukončení ich výroby prehliadaná a neriešená. Poslanci preto prijali uznesenie, ktoré obsahuje osem bodov na riešenie tejto závažnej environmentálnej záťaže.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %