Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.09.2017 10:25

Počas letnej sezóny navštívilo Slovenský raj viac turistov ako vlani


Snímka zdroj: (slovenskyraj.eu).


Počas ešte stále prebiehajúcej letnej turistickej sezóny navštívilo Národný park Slovenský raj zhruba 127 000 ľudí. V porovnaní s uplynulým rokom ide o nárast o viac ako 3000 ľudí. Potvrdila to starostka obce Hrabušice Jana Skokanová.


"Vlani k 19. septembru navštívilo národný park 123 300 ľudí. Tento rok to bolo k tomuto dátumu okolo 127 000 návštevníkov," zhodnotila starostka. Návštevnosť podľa jej slov pribrzdilo aj nepriaznivé počasie. "Keby bolo počasie aspoň také dobré, ako bolo minulého roku, bolo by návštevníkov viac. V daždi sa do roklín nedá ísť," vysvetlila. Letná turistická sezóna v národnom parku trvá od apríla do 31. októbra.       

V Slovenskom raji v tomto roku pri rátaní turistov využili aj novinku, ktorou je sčítač. Ten je v prevádzke od augusta a nachádza sa v najnavštevovanejšej rokline národného parku, ktorou je Suchá Belá. "Sčítač presne definuje, koľko návštevníkov roklinou prešlo. Vychytali sme zopár chýb, ktoré potrebujeme doladiť. Ide napríklad o to, že niektorí ľudia pri prvých Misových vodopádoch zistia, že to nezvládnu a vrátia sa späť. Túto informáciu zatiaľ sčítač nedokáže oddeliť," povedala Skokanová. Podľa údajov získaných z jeho činnosti počas prvého dňa jeho prevádzky, teda 1. augusta, navštívilo Suchú Belú 1140 ľudí. 8. augusta to bolo v čase od 7. do 14. hodiny okolo 1500 turistov. Podľa Skokanovej práve vtedy zaznamenali v národnom parku najvyššiu návštevnosť rokliny v tomto roku.       

Okrem rokliny Suchá Belá patrí k najviac navštevovaným miestam národného parku Dobšinská ľadová jaskyňa, Prielom Hornádu, ale aj ferrata Kyseľ, ktorú v Slovenskom raji označili za hit tohtoročnej sezóny. Skokanová doplnila, že v lete sa do národného parku vrátili najmä turisti z Českej republiky. Naďalej však podľa nej prichádzajú aj domáci turisti zo Slovenska, Poľska či Maďarska. Rovnako stúpa aj počet návštevníkov z krajín, ako je Izrael, Pakistan a Kuvajt.       

Financie, ktoré obec od turistov pri vstupe do národného parku vyzbiera, sa používajú na opravy technických zariadení. "V Suchej Belej sme vymenili niekoľko drevených technických zariadení za kovové. Pri Okienkovom vodopáde budeme meniť ďalšie drevené stúpačky za kovové, pretože sú v dezolátnom stave. Veľká rekonštrukcia rebríkov prebehla v tiesňave Veľký Sokol. Opravy sme realizovali aj v Prielome Hornádu, v ktorých budeme pokračovať," uzavrela Skokanová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2017
Na Spišskom hrade pripravili na letnú sezónu viacero podujatí
Jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku sa pripravuje na začiatok letnej turistickej sezóny. Po rekordnej minuloročnej návštevnosti, ktorá prekročila hranicu 209 000 turistov, pripravilo Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči, ktoré hrad spravuje, viacero podujatí.
viac
20.06.2017
V rokline Kyseľ v Slovenskom raji pribudol nový ferratový chodník
Roklina Kyseľ v Slovenskom raji, ktorú vlani v auguste po 40 rokoch otvorili, je po viac ako sedemmesačnej uzávere opäť prístupná pre turistov. Novinkou tohtoročnej sezóny je stometrový ferratový chodník v spodnom úseku pri nástupe.
viac
23.11.2017
Skanzen Vychylovka navštívilo takmer 35 000 ľudí
Od mája do októbra tohto roka navštívilo expozíciu Skanzen Vychylovka – Nová Bystrica celkom 34 996 návštevníkov a na Historickej lesnej úvraťovej železnici (HLÚŽ) sa odviezlo 43 056 cestujúcich. Informovala o tom kultúrna manažérka Kysuckého múzea v Čadci Darina Hnidková.
viac
30.09.2020
Letný vlak Záhoráčik prepravil túto sezónu takmer 6000 cestujúcich
Náučný chodník Plavecký kras, výhľad na panorámu Malých Karpát, či Plavecký hrad. To je len malý výber z atrakcií, ktoré mohli vidieť návštevníci Záhoria ak cestou za krásami tohto regiónu využili Letný vlak Záhoráčik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %