Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.08.2016 03:10

Počas medového dňa budú včelári súťažiť o najlepší med na Ondave


Snímka zdroj: (sedliska.sk).


Medový deň spojený s prezentáciou ľudových remesiel ponúkne v Sedliskách v okrese Vranov nad Topľou návštevníkom možnosť ochutnať takmer 20 vzoriek medu z oblasti rieky Ondava.


Svoje chuťové poháriky budú môcť otestovať aj na domácej medovine. Včelári od Nižného Hrušova až po Holčíkovce budú zároveň súťažiť o titul najlepšieho medu. Uviedol to jeden z organizátorov a vystavujúcich včelárov Jozef Tomčák.      

"Predstavovať budeme tiež históriu včelárstva," vysvetlil. Hostia budú mať možnosť vidieť, ako a za pomoci akých nástrojov sa med vyrábal kedysi a dnes. "Môžu si porovnať náročnosť jednotlivých techník," dodal. Zároveň upozornil, že reálne sa med v Sedliskách vytáčať nebude. "Včely majú totiž veľmi citlivý čuch. Momentálne nemajú žiadnu znášku, takže by určite svojou prítomnosťou vyplašili návštevníkov," uviedol s úsmevom Tomčák.       

K dispozícii bude tiež prezentácia výrobkov z vosku, socha sv. Ambróza, ktorý je patrónom včelárov, ale aj rôzne ľudové remeslá. "Návštevníkov určite zaujmú výrobky z hliny, umelecký koláč, krojované bábiky či tkané koberce," dodal včelár s tým, že na návštevníkov čaká bohatý kultúrny program, ale aj výstava poplenérových obrazov hradu Čičva.      

Jedným z hlavných cieľov podujatia je podľa slov Tomčáka najmä to, aby sa ľudia stretli, porozprávali sa, oddýchli si, ale sa aj naučili niečo nové. "Mladí včelári sa často nemajú od koho učiť. Stále vravím, že na druhý svet si so sebou nič nezoberiem," vysvetlil s tým, že práve aj toto je príležitosťou podnietiť mladých ľudí k tomuto remeslu. "Sám Albert Einstein sa vyjadril, že keď vymrú včely, ľudstvu nezostáva viac než štyri roky života," dodal.      

Slávnosti remesiel a medu sa uskutočnia v nedeľu (14. 8.) o 14. hod. v prírodnom amfiteátri pod hradom Čičva.      

Podujatie organizuje obec Sedliská a Hornozemplínske osvetové stredisko vo Vranove nad Topľou s finančnou podporou Prešovského samosprávneho kraja.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2018
Archeologický výskum na hrade Čičva odhalil spojovaciu chodbu
Tohtoročný archeologický výskum na hrade Čičva v obci Sedliská vo Vranovskom okrese odhalil spojovaciu chodbu medzi severným a západným palácovým krídlom. Je raritná tým, že jej klenby vytvorili z tehlových tvárnic, ktoré používali hlavne v Poľsku.
viac
25.06.2019
Práce na obnove hradu Čičva pokračujú aj v tomto roku
Na hrade Čičva pri Vranove nad Topľou pokračujú v tomto roku v obnove východnej delovej bašty, a to druhou etapou, ktorá by mala ukončiť práce na konzervácii tejto časti historického objektu. K dispozícii majú 12 zamestnancov.
viac
22.02.2020
Mestské múzeum zoznámi návštevníkov s prácou včelára
Mestské múzeum v Zlatých Moravciach pripravuje pre svojich návštevníkov Deň medu. Včelár Jaroslav Zhorela na ňom 2. marca zasvätí verejnosť do tajov získavania medu, hovoriť sa bude aj o jeho liečivých účinkoch.
viac
27.07.2020
Úle na Trenčianskom hrade majú predstaviť ekologické včelárstvo
Priblíženie histórie a súčasnosti včelárstva s dôrazom na ekologický aspekt a vzdelávanie mladej generácie sú hlavnými cieľmi umiestnenia včelích úľov v areáli Trenčianskeho hradu. Na hrade úle umiestnil Včelársky ekologický spolok Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %