Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
30.12.2019 12:20

Počas sviatočných dní je už tradične menej chorých


Ilustračná snímka (tasr)


Rok 2019 sa s nami lúči pomerne nízkym výskytom akútnych respiračných ochorení, ale aj chrípky.


 

Na základe pomerne nízkeho počtu hlásiacich lekárov - 50 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 32 percent lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja, môžu epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica konštatovať, že rok 2019 sa s nami lúči pomerne nízkym výskytom akútnych respiračných ochorení (ARO), ale aj chrípky (CHPO). V medzitýždňovom porovnaní klesol výskyt oboch typov ochorení takmer zhodne- ARO o 78 percent a CHPO o 81 percent. Rovnaká tendencia je aj pri porovnaní s výskytom týchto ochorení s rovnakým obdobím vlaňajška. Epidemiológovia nezaznamenali v tomto regióne zatiaľ ani jeden prípad ochorenia na novú chrípku AH1N1. Za nízkym výskytom v tomto období sú spravidla prázdniny v školách a dovolenky pracujúceho obyvateľstva.

RÚVZ v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje v 52. kalendárnom týždni v absolútnych číslach len necelých jeho 900 chorých obyvateľov čo sa týka ARO a 61 obyvateľov chorých na chrípku. Chorobnosť (údaj, ktorým sa relevantne dá porovnať chorobnosť v porovnaní s inými krajmi SR) v prípade bežných zimných ochorení horných ciest dýchacích tak aktuálne predstavuje necelých 26 percent. Ochorenia na ARO v tomto týždni najviac postihujú vekovú skupinu detí vo veku 6 až 14 rokov a ľudí v produktívnom veku, teda od 20 do 59 rokov. Najviac chorých na ARO aj CHPO s veľkou prevahou nad inými regiónmi má tentoraz okres Žarnovica. Nasleduje okres Žiar nad Hronom a Revúca. V porovnaní s uplynulým týždňom klesol aj počet komplikácií z uvedených ochorení. Najčastejšie sa im zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín – len v 3 prípadoch, v 1 prípadoch zápalom pľúc a v 5 prípadoch zápalmi stredného ucha.

Aby sme mali bezproblémový vstup do roku 2020 je tu niekoľko rád odborníkov. Z hľadiska ochrany pred infekciami šíriacimi sa vzdušnou cestou má veľký význam častá a účinná výmena vzduchu vetraním. Vetranie slúži k regulácii teploty a vlhkosti vzduchu v miestnosti, ale aj k znižovaniu koncentrácie nežiaducich mikroorganizmov a alergénov a tým k obmedzovaniu možností prenosu nákazy. Významnú úlohu v prevencii ochorení napr. aj chrípky, má stav odolnosti organizmu. Pod ňou sa rozumie stav humorálnej a celurálnej imunity, ktorá zabraňuje prenikaniu infekcie do organizmu. Významný v ochrane dýchacích ciest proti oxidantom a radikálom v znečistenom ovzduší má v týchto dňoch zvýšený príjem rýb, ako aj ovocia a zeleniny, ktoré sú významným zdrojom antioxidantov. Antioxidanty - vitamín C a radikálny “upratovač” vitamín E, sú obsiahnuté v mimobunečnej a v bunečnej membráne epitelu dýchacích ciest. Nízky príjem týchto účinných látok má za následok ich nízku hladinu v mimobunečnej a bunečnej tekutine, čo oslabuje ochranu proti oxidatívnym a radikálnym atakom zo znečisteného ovzdušia. Vo všeobecnosti sa pravidelný výživový režim a rovnomerné rozloženie jedál počas dňa považuje aj v týchto sviatočných chvíľach za optimálny stav pre správnu fyziologickú rovnováhu, ako aj psychickú výkonnosť.

 

Autor: Spracovala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B.Bystrica


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2016
Zvolen pozýva na Dni mesta
Dni mesta sa budú konať v dňoch 27. 5. - 29. 5. na Námestí SNP.
viac
29.08.2016
Poľovníci budú opäť oslavovať Dni sv. Huberta
Už po 26. raz sa v areáli svätoantonského kaštieľa uskutočnia celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni svätého Huberta. Konať sa budú v prvý septembrový víkend (3. a 4. 9.)
viac
03.12.2016
Prešiel som Cestu hrdinov SNP z Dukly na Devín 765 km za 19 dní
Po noci prebdenej vo vlaku z Trnavy do Prešova a ďalej autobusom som konečne prišiel na Duklu. Prezrel som si pamätník a začal šliapať cestu na západ. Míňam Vyšný Komárnik, cez les som prišiel do obce Medvedie, kde mi správca pravoslávnej farnosti veľmi ochotne ukázal miestny drevený kostolík.
viac
29.11.2018
Stropkovčania chystajú tradičné Dni medu
Záver novembra patrí v Stropkove už tradične obľúbeným Dňom medu, ktoré sa v tomto roku uskutočnia počas nadchádzajúceho piatka a soboty. Hlavnými organizátormi dvanásteho ročníka podujatia sú miestna organizácia Slovenského zväzu včelárov a mesto Stropkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %