Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.06.2020 11:00

Počasie monitoruje aj sieť 30 meteostaníc NLC umiestnených v lesoch


Ilustračná snímka.


Nielen profesionálni meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), ale aj slovenskí lesníci sa venujú monitoringu počasia.


Národné lesnícke centrum – Lesnícky výskumný ústav Zvolen (NLC – LVÚ) a Technická univerzita (TU) vo Zvolene už niekoľko rokov prevádzkujú sieť meteorologických staníc s možnosťou online prístupu k operatívnym údajom z rôznych oblastí Slovenska.

„Slovensko je krajina s rozmanitým a členitým reliéfom a sieť klimatologických staníc SHMÚ nemá úplne dostatočné pokrytie v lesných oblastiach, ktoré sú častým a zároveň zraniteľným priestorom pre iniciáciu nežiaducich meteorologicko-hydrologických javov,” uviedla pracovníčka NLC - LVÚ Zuzana Sitková. „Z pohľadu špecifických potrieb lesníckeho výskumu je preto dôležité monitorovať podmienky prostredia vo vzťahu k lesným drevinám a procesom prebiehajúcim v lesnom ekosystéme,” dodala.

Webový portál lesníckeho meteorologického monitoringu www.forestweather.sk poskytuje prístup k online údajom zo siete 30 meteorologických staníc distribuovaných v rôznych lesných oblastiach Slovenska a pokrývajúcich prakticky všetky lesné vegetačné stupne v rozsahu nadmorských výšok od 225 m n. m. do 1560 m n. m.

„Sieť staníc bola vybudovaná na základe dlhoročnej kooperácie pracovníkov NLC – LVÚ Zvolen a Lesníckej fakulty TU postupne od roku 2006. Niektoré časové rady údajov tak prezentujú údaje z dvoch posledných desaťročí, v rámci ktorých sa aj podľa výsledkov Svetovej meteorologickej organizácie vyskytuje stále viac extrémnych meteorologických situácií a klimaticky kontrastných epizód v roku,” priblížila Sitková.

Na meranie meteorologických prvkov sa jednotne používajú digitálne meteorologické stanice s výškou meraní v dvoch alebo desiatich metroch, s intervalom merania dve až päť minút a s automatizovaným ukladaním dát každých desať minút. Prenos údajov cez internet sa deje každú hodinu, čiže 24 krát za deň. Zdrojové dáta sú archivované na centrálnom serveri a vizualizované prostredníctvom stránok prevádzkovateľa www.emsbrno.cz, ako aj na prezentovanom webe lesníckeho meteorologického monitoringu.

Základné merané meteorologické veličiny sú globálne žiarenie, teplota a vlhkosť vzduchu, úhrny zrážok. Na niektorých staniciach je meranie rozšírené o smer a rýchlosť vetra a tlak vzduchu. Na vybraných lokalitách sa realizuje v lesných porastoch monitoring pôdnej vlhkosti a teploty za pomoci digitálnych senzorov a datalogerov.

Okrem využitia v aplikovanom výskume slúžia operatívne meteorologické údaje najmä pre potreby lesníckej a agrolesníckej prevádzky. Možno ich však využiť aj v procese environmentálneho a prírodovedného vzdelávania či ako zdroj informácií pre zainteresovanú širšiu verejnosť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Lesníci zo Slovenska a Ukrajiny sa budú venovať zážitkovému sprevádzaniu
Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny.
viac
04.10.2016
Dobrovoľní online mentori pomôžu deťom z rómskych osád
Na podporu vzdelávania a napredovania detí z rómskych osád spustila organizácia ETP Slovensko webovú stránku online mentoringu www.schopnedeti.sk, ktorá je prístupná od 1. októbra.
viac
21.03.2020
Komenského inštitút spúšťa od pondelka webináre Magickí učitelia online
Komenského inštitút spúšťa od pondelka (23. 3.) na podporu učiteľov webináre Magickí učitelia online. Inštitút tak reaguje na zatvorené školy v čase šírenia sa nového koronavírusu.
viac
15.04.2020
Elektrárňa zoznamuje so životom včiel online
Kultúrno-vzdelávacie centrum Elektrárňa Piešťany ponúka online vstupy v oblasti ekológie, vzdelávania a histórie. Zariadenie tým supluje programy, ktoré muselo zrušiť z dôvodu ochrany pred šírením nového koronavírusu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %