Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
24.06.2021 01:35

Početnosť populácie medveďa stúpla za posledných 20 rokov trojnásobne


Snímka zdroj: (zijemvrk.sk).


Početnosť populácie medveďa hnedého na Slovensku stúpla za posledných 20 rokov trojnásobne. Upozornil na to štátny podnik Lesy SR.


V niektorých lokalitách je podľa lesníkov situácia už kritická, na výmeru približne 300 hektárov tam pripadá jeden medveď. Ochranári v súčasnosti zisťujú aktuálny stav populácie medveďa hnedého v rámci projektu "Realizácia programov starostlivosti o veľké šelmy na Slovensku 2" analýzou DNA. Výsledky by mali byť známe v priebehu tohto roka.

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR robila projekt sčítania medveďov v rokoch 2013 až 2014 na Technickej univerzite (TU) vo Zvolene. Vtedy bola populácia medveďa hnedého odhadnutá na približne 1256 jedincov, pričom rozdiel môže byť 233 jedincov. Ide podľa ochranárov zatiaľ o jediné číslo, ktoré je podložené vedeckou štúdiou na základe analýzy vzoriek DNA.

„Štatistika vedená Národným lesníckym centrom vo Zvolene ukazuje, že početnosť medveďa hnedého na Slovensku k 31. marcu 2020 bola na úrovni 2760 kusov. Za posledných šesť rokov to predstavuje nárast o 1504 jedincov. Ak vezmeme do úvahy fakt, že v roku 2000 bola početnosť populácie na Slovensku 700 až 900 jedincov, za posledné dve desaťročia stúpla trojnásobne,” tvrdí vedúca odboru komunikácie Lesov SR Marína Debnárová.

Ochranári zisťujú aktuálny stav medveďa odberom vzoriek trusu na izoláciu DNA. Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého hovorí, že táto analýza je najpresnejšou a jedinou objektívnou metódou, ako zistiť populáciu medveďa na Slovensku. „Navyše, s genotypmi konkrétnych jedincov sa pracuje bez toho, aby zberač prišiel do kontaktu s medveďom. Medvede tak nie sú prenasledované, vyrušované a stresované odchytom,” povedal Slašťan.

Debnárová zdôraznila, že z pohľadu štátneho podniku je nutné početnosť šelmy poľovnícky manažovať, aby sa jej stavy znížili. Tým by sa podľa Lesov SR predchádzalo rizikovým stretom človeka s medveďom aj prípadným tragickým udalostiam. „Medveď hnedý je našou najväčšou šelmou, ktorá zastáva svoje postavenie v prírode a bez pochýb sem aj v 21. storočí patrí. Zároveň však treba poznamenať, že jej početnosť by mala byť na takej úrovni, aby bola zabezpečená stabilita populácie, ale aj vzájomná symbióza človeka s medveďom,” skonštatovala Debnárová.

Problémom podľa Slašťana nie je to, koľko medveďov žije na Slovensku, ale koľko z nich je problémových - synantropných. Zmena ich správania je spôsobená nezabezpečeným komunálnym odpadom, vnadením v poľovníckych zariadeniach či pestovaním atraktívnych poľnohospodárskych plodín.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2021
Počet obyvateľov rastie zatiaľ iba v Bratislave
Počet obyvateľov posledné roky rastie iba v Bratislave, ostatné krajské mestá populáciu strácajú. Informuje o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR v minuloročnej publikácii Krajské mestá z pohľadu kvality života.
viac
12.01.2021
Projekt LIFE má zlepšiť stav populácie sysľa pasienkového na Slovensku
Medzinárodný projekt LIFE má zlepšiť nepriaznivý stav populácie sysľa pasienkového. Počet jedincov a reprodukčných kolónií by sa mal zvýšiť o 100 percent. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
25.03.2021
ŠOP vyzýva ľudí, aby sa nepribližovali k brlohom a nefotili si medvieďatá
Ochranári vyzývajú ľudí, aby sa za žiadnych okolností nepribližovali k brlohom a nefotili si malé medvieďatá. Zdržiavať sa tiež majú iba na turistických chodníkoch a značených trasách. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR to uvádza na svojej webovej stránke.
viac
12.05.2021
O titul Dedina roka 2021 zabojuje historicky najvyšší počet slovenských obcí
Súťaž Dedina roka má za sebou viac ako dvadsaťročnú tradíciu. Aktuálny, 11. ročník, priniesol viacero organizačných noviniek, čo sa stretlo s mimoriadnym záujmom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %