Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
28.10.2022 10:35

Pod Poľanou pripravili novú koncepciu environmentálnej výchovy


Na snímke biosférická rezervácia Poľana. Snímka zdroj: (tasr).


Chránená krajinná oblasť (CHKO) Biosférická rezervácia Poľana pripravila novú koncepciu environmentálnej výchovy. Založená je na priamom kontakte detí a mladých ľudí s prírodou prostredníctvom neformálneho vzdelávania. Informovala o tom Miriam Turayová zo správy CHKO.


Pripomenula, že cieľom environmentálnej výchovy je šírenie posolstva, ktorým je harmónia medzi človekom a prírodou. Zároveň chcú s deťmi systematicky pracovať a venovať sa im. Programy podľa nej podporujú individuálnu i spoločnú prácu detí a mládeže v prírode, ktorá pozitívne pôsobí na ich zmysly. Vplyv má tiež na duševné zdravie, rozvíja emocionálnu inteligenciu a prepája ich so svetom prírody. Vedie ich tak k upevňovaniu si pozitívneho vzťahu k prírodným i ľudským hodnotám.

Turayová doplnila, že deti a mládež spoznávajú svoje okolie, tradície, prírodné a kultúrne hodnoty v blízkosti svojho bydliska aj vo vzácnych lokalitách. Podotkla, že zážitkové programy sú k dispozícii prostredníctvom registračného systému. Záujemca si môže vybrať z programov, ktorými sú napríklad príprava do hôr, cesta do hlbín Zeme, tajomstvá lúky, bylinky i opeľovače.

Rezervačný systém s podrobným opisom programov sprístupnia od novembra na webovej adrese chkopolana.sopsr.sk v časti Ekocentrum.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2017
Inovatívny projekt chce pomôcť s výukou envirovýchovy na školách
S výučbou základných tém environmentálnej výchovy chce pomôcť inovatívny projekt Misia modrá planéta s Kozmixom od neziskovej organizácie Edulab. Je určený žiakom tretieho a štvrtého ročníka základných škôl.
viac
25.01.2020
SAŽP rozširuje spoluprácu s Trenčianskym samosprávnym krajom
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) rozšíri spoluprácu s Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) o environmentálnu výchovu, vzdelávanie, informačné kampane a metodiku pri tvorbe zelených projektov. Vyplýva to z utorkového (21. 1.) stretnutia vedenia TSK s predstaviteľmi SAŽP.
viac
27.10.2020
SAŽP otvorila 5. kolo súťaže pre žiakov škôl Envirospektrum
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyzvala najmladšiu generáciu, aby prostredníctvom piateho kola súťaže Envirospektrum fotoaparátom opäť zaznamenala svoje udržateľné kroky i bezprostredného okolia.
viac
01.02.2023
Envirovzdelávanie je čoraz populárnejšie aj v slovenských školách
Na Slovensku zatiaľ nie je environmentálna výchova na školách povinnou, avšak enviro témy sú čoraz viac populárnejšie a stávajú sa súčasťou prierezových tém.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %