Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.02.2022 08:00

Pod Tatrami si prevzali vlajku Európskeho mesta športu 2022


Oheň zapaľujú sprava primátor mesta Ján Ferenčák, komisárka ACES Europe Andrea Junger, prezident Mestského športového klubu (MŠK) Ľubomír Kovalský a vľavo bývalá reprezentantka ČSSR v zjazdovom lyžovaní, členka prípravného výboru Jana Gantnerová. Snímka zo slávnostného ceremoniálu v Kežmarku 31. januára 2022. Zdroj: (tasr).


V Kežmarku si v pondelok zástupcovia mesta slávnostne prevzali vlajku Európskeho mesta športu 2022 z rúk komisárky ACES Europe (Asociácia európskych miest športu pri Európskej únii) Andrey Junger. Kežmarok získal titul v kategórii do 25 000 obyvateľov.


"Mesto sa medzinárodne zviditeľní a môže získať vyššiu podporu pre šport zo štátneho aj privátneho sektora v ekonomickom zmysle. Bude súčasťou najväčšej siete ocenených miest v oblasti športu v Európe, s ktorými si môže zdieľať skúsenosti," objasnila Junger.

Projekt podľa nej zároveň prináša možnosť vytvárania bilaterálnych dohôd a spoluprác medzi ocenenými mestami s možnosťou participovať v rôznych európskych grantoch. "Kežmarčania tiež budú súčasťou športových kongresov a konferencií, ktoré ročne organizujeme," doplnila Junger, jedna z deviatich kmeňových členov ACES Europe.

Cieľom tamojšej samosprávy pre tento rok je realizovať rôzne športové akcie a rozhýbať tak nielen obyvateľov, ale aj návštevníkov mesta. "Viac sa povenujeme aj vzdelávaniu o zdravej výžive a životnom štýle. Byť Európskym mestom športu nie je pre nás len o vrcholovom športe, ale o aktívnom pohybe všetkých ľudí bez rozdielu," uviedol primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Okrem zviditeľnenia na medzinárodnom športovom poli majú držitelia titulu, o ktorého udelení rozhoduje ACES Europe, otvorenejšiu cestu pri snahe získať financie z eurofondov. Jedným z cieľov samosprávy je tento rok prioritne použiť finančné prostriedky z rôznych rozpočtových kapitol na podporu športových aktivít a obnovu športovísk. Týka sa to profesionálneho aj amatérskeho športu.

V januári sa začalo s rekonštrukciou telocvične v Mestskej športovej hale Vlada Jančeka s cieľom vytvoriť optimálne podmienky na organizáciu športových súťaží na celoštátnej úrovni v karate, stolnom tenise, športovom tanci či lukostreľbe. Celkový rozpočet je v tomto prípade takmer 351 000 eur, z čoho schválená dotácia tvorí polovicu. Samospráva tiež podala projekt na rekonštrukciu športového zázemia futbalového štadióna s celkovým rozpočtom viac ako 66 000 eur, pričom spolufinancovanie mesta je na úrovni 25 percent. V pláne je aj výstavba nového detského ihriska, tartanovej dráhy a príprava podkladov na vybudovanie nového futbalového štadióna.

Sprievodnou aktivitou v rámci otvorenia Európskeho mesta športu bude v stredu 2. februára o 18.30 h premietanie filmu Premena v kine Iskra spojené s diskusiou s trénerom a tvorcom snímky Matúšom Špirkom. Začiatkom februára mesto Kežmarok spúšťa aj vlastné podcasty, v ktorých bude informovať o aktuálnom dianí a sprostredkovávať rozhovory so zaujímavými osobnosťami nielen zo sveta športu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2019
Začal sa rok plný športu – Michalovce sú Európskym mestom športu
Záver uplynulého roka bol pre naše mesto výrazným medzníkom. Po vizitácii komisárov ACES Europe, organizácii, ktorá pracuje pri Európskej únii v Bruseli, Michalovce získali titul Európske mesto športu 2019.
viac
25.03.2022
Kežmarok získal medzinárodné ocenenie Európske mesto športu 2022
Mesto Kežmarok ocenila nezisková organizácia ACES Europe, partner UNESCO, titulom Európske mesto športu 2022.
viac
22.09.2022
Poprad sa uchádza o titul EMŠ, kandidatúru v týchto dňoch hodnotí ACES
Poprad tento týždeň navštívili zástupcovia Asociácie európskych miest športu (ACES), ktorí rozhodnú v najbližších týždňoch o tom, či najväčšie mesto pod Tatrami získa titul Európske mesto športu (EMŠ) 2023.
viac
08.12.2022
Kežmarok sa stal najlepším európskym mestom športu do 25 000 obyvateľov
Mesto Kežmarok bolo ocenené ako "The Best European Town of Sport 2022", titul si zástupcovia samosprávy boli prevziať tento týždeň na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %