Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
09.12.2023 03:05

Podanie žiadosti o povolenie pre malé ČOV by sa mohlo predĺžiť


Ilustračná snímka, zdroj: Polykomp


Podanie žiadosti o zosúladenie povolenia na vypúšťanie odpadových vôd by sa mohlo predĺžiť. Vlastník malej čistiarne odpadových vôd (ČOV) do 50 obyvateľov by mohol o to požiadať orgán štátnej vodnej správy do 31. decembra 2028.


Vyplýva to z novely vodného zákona, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Návrhu sa venujú v skrátenom legislatívnom konaní.         

Novela ustanovuje nové povinnosti pre vlastníkov malých ČOV do 50 ekvivalentných obyvateľov. Vzhľadom na náročnosť zosúladenia existujúceho stavu malých ČOV s prijatou právnou úpravou a povinnosťami pre ich vlastníkov je podľa envirorezortu potrebné lehotu predĺžiť. Ak by sa lehota nepredĺžila, malé ČOV, ktoré majú dnes právoplatné povolenia na šesť alebo desať rokov, by sa nemohli prevádzkovať. Inak by im hrozila sankcia, uviedlo ministerstvo životného prostredia.         

"Osobitne upozorňujeme, že ide najmä o malé domové ČOV, dva až šesť ekvivalentných obyvateľov, ktorých prevádzkovatelia alebo vlastníci musia mať dostatočný časový priestor, aby získali informácie o zaradení ČOV podľa kategórií a k tomu prislúchajúce limitné hodnoty ukazovateľov znečistenia," uviedol envirorezort v materiáli.         

Zároveň je podľa ministerstva potrebné zohľadniť obmedzené kapacity štátnej vodnej správy na okresných úradoch, ktorá musí všetky povolenia pre malé ČOV prehodnotiť podľa jednotlivých kategórií. Za rok 2020 vydali desiatky tisíc rozhodnutí pre malé ČOV.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2020
Cezhraničie: aktuality v programe Interreg V-A PL-SK
Región Beskydy predlžuje termín na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku pre mikroprojekty do 31. augusta 2020.
viac
27.11.2020
O dotáciu na elektronabíjaciu stanicu je možné žiadať do konca roka
Termín na predkladanie žiadostí na vybudovanie verejne prístupných elektrických nabíjacích staníc sa z dôvodu pandémie predlžuje o jeden mesiac.
viac
01.12.2020
Žiadosti o dotácie v BBSK možno podávať až do konca roka
Žiadosti o dotácie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) môžu žiadatelia podávať až do konca tohto roka, pôvodne to však bolo len do konca novembra. Rozhodli o tom banskobystrickí krajskí poslanci na pondelkovom rokovaní zastupiteľstva.
viac
30.03.2021
Na pomoc zamestnanosti v ZUŠ pôjde 20 mil. eur
Podpora udržania zamestnanosti v základných umeleckých školách je hlavným cieľom vyzvania, ktoré schválila ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %