Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.10.2020 03:20

Podiel samospráv na verejných vodovodoch by nemal ísť do súkromných rúk


Ilustračná snímka.


Prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií by sa mal obmedziť. Zamedziť by sa malo jeho prevodu do súkromných rúk, ostať by mal vo verejnom záujme.


Vyplýva to z novely zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložili koaliční poslanci z OĽANO a SaS.

„Majetkovú účasť štátu, samosprávneho kraja alebo obce na podnikaní vlastníka verejného vodovodu, vlastníka verejnej kanalizácie, prevádzkovateľa verejného vodovodu a prevádzkovateľa verejnej kanalizácie možno previesť len na štát, samosprávny kraj alebo obec,” píše sa v návrhu. Cieľom návrhu je podľa slov predkladateľov ustanoviť, aby tieto majetkové účasti zostali aj do budúcnosti vo verejnom vlastníctve.      

Argumentujú zisteniami kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR zameranej na hospodárenie vodárenských spoločností z novembra 2019 a odporúčaním urýchlenej právnej úpravy v tejto oblasti. Návrh podľa ich slov vychádza z ústavou danej možnosti zákonom vymedziť majetok nevyhnutný na zabezpečovanie potrieb spoločnosti, potravinovej bezpečnosti štátu, rozvoja národného hospodárstva a verejného záujmu, ktorý môže byť iba vo vlastníctve štátu, obce, určených právnických osôb alebo určených fyzických osôb.      

Účinnosť navrhujú od 1. januára 2021.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.07.2020
Povinnosť platiť príspevky do umeleckých fondov plánuje MK SR natrvalo zrušiť
Povinnosť umelcov platiť zo svojich autorských odmien a honorárov príspevky do umeleckých fondov zriadených zákonom, by mala definitívne zrušiť pripravovaná legislatívna zmena.
viac
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
02.10.2020
S prijatou novelou zákona o hazarde sa mesto zatiaľ neoboznámilo
Novelu zákona o hazardných hrách prijali poslanci len pred niekoľkými dňami, nebolo tak možné sa s ňou zatiaľ podrobne oboznámiť. Na otázku TASR, či navrhne primátorka Zvolena Lenka Balkovičová zákaz hazardu v meste, tak v piatok odpovedal zvolenský hovorca Martin Svatuška.
viac
03.11.2021
V stravovacích prevádzkach sa zakážu jednorazové plasty
V trvalých prevádzkach verejného a rýchleho stravovania budú zakázané jednorazové plastové výrobky. Zakázané budú aj na verejných podujatiach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %