Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.05.2019 11:55

Podkrovie Rubigallu opäť ožije kultúrou


Rubigallov dom na Námestí sv. Trojice v Banskj Štiavnici. Zdroj: Travelguide.sk


Banská Štiavnica získala staronový priestor, ktorý bude využívaný na kultúrne podujatia. Po deviatich rokoch od začiatku rekonštrukcie sa verejnosti vráti do užívania podkrovie meštianskeho Rubigallovho domu na Námestí sv. Trojice.


Vynovený priestor bude využívať najmä mestská knižnica, no svoj priestor v ňom nájdu aj iné kultúrne aktivity.       

Rastislav Marko, vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie mesta, priblížil, že podkrovie Rubigallovho domu bolo dlhé obdobie v Banskej Štiavnici jednou z mála kultúrnych scén. Situácia sa zmenila v roku 2010, keď mesto získalo objekt dnešného kultúrneho centra a začalo rekonštrukciu Rubigallovho domu v centre mesta. Tá sa nakoniec natiahla na niekoľko rokov a život sa do objektu vrátil až v roku 2016, keď sa do neho nasťahovalo klientske centrum, do svojich priestorov sa vrátila mestská knižnica a časť objektu začala byť využívaná na administratívu mestského úradu.       

V roku 2018 sa mestu Banská Štiavnica podarilo byť úspešným žiadateľom vo výzve Fondu na podporu umenia a získalo dotáciu 20.000 eur na vybavenie Klubu Rubigall, ktorý bude slúžiť prioritne ako študovňa, a miesto na realizáciu aktivít mestskej knižnice, sekundárne aj ako priestor na iné kultúrne, vzdelávacie a spoločenské aktivity. Otváracie podujatie sa uskutoční vo štvrtok (16. 5.) o 10.00 h stretnutím detských čitateľov so spisovateľkou Gabrielou Futovou.       

„Vďaka podpore vedenia mesta sa nám podarilo v posledných rokoch posilniť objekt Rubigall ako priestor spájaný s kultúrou a umením,“ skonštatoval Marko. Okrem návratu mestskej knižnice sa podľa jeho slov podarilo opraviť a dať do prevádzky rezidenčný byt určený pre umelcov, ktorí prichádzajú do Banskej Štiavnice v rámci projektu Mesto kultúry. Tým je k dispozícii aj blízky ateliér.       

"Vznik Klubu Rubigall je ďalšou ukážkou toho, že mesto Banská Štiavnica má úprimný a konkrétnymi skutkami potvrdený záujem o rozvoj kultúry a umenia ako jednej zo svojich strategických priorít," dodal Marko.       

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.02.2019
Mesto kultúry spojí hudobné projekty krajín V4
Banská Štiavnica privíta najzaujímavejšie hudobné projekty zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Česka, ktoré sa stretnú v projekte Nu sound of Visegrad. Putovná koncertná séria príde do mesta v rámci aktivít Banská Štiavnica - Mesto Kultúry 2019.
viac
30.08.2019
Cez Salamandrové slávnosti otvoria Európske dni kultúrneho dedičstva
Súčasťou programu tohtoročných Salamandrových slávností, ktoré budú v Banskej Štiavnici 5. až 7. septembra, bude aj slávnostné otvorenie Európskych dní kultúrneho dedičstva (EDKD).
viac
11.09.2019
Od jazzu cez post rock až k black metalu - NU SOUND OF VISEGRAD
Tretí koncert zo série Nu Sound of Visegrad v rámci v rámci aktivít Banská Štiavnica – Mesto Kultúry 2019 – ponúkne zaujímavé spojenia. Gitarovú hudbu s rôznymi fúziami: black metal, drum and bass, post rock, free jazz.
viac
16.04.2021
Slovenské banské múzeum sa pripravuje na letnú sezónu
Slovenské banské múzeum (SBM) so sídlom v Banskej Štiavnici sa postupne pripravuje na blížiacu sa letnú turistickú sezónu. Okrem iného múzeum hľadá i sezónnych lektorov a lektorky, uviedla Iveta Chovanová z centra marketingu, komunikácie a zelených inovácií SBM.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %