Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.12.2020 03:30

Podľa prieskumu ZMOS mobilný internet nie je samozrejmosťou


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu zameraného na internetizáciu samospráv. Odkrýva realitu verejných wifi zón a napovedá, aké ponuky prichádzajú mestám a obciam.


Pokrytie mobilným internetom nie je samozrejmosť 

Primátori a starostovia zaradení do prieskumu okrem iného odpovedali na otázku: „Aké je pokrytie mobilným internetom na území Vašej obce / mesta?“ Z odpovedí je zrejmé, že 47,9 % samospráv má dostatočné pokrytie svojho územia mobilným internetom. Dostatočný signál iba v niektorej časti mesta či obce je v 35,2 % samospráv. Nedostatočné pokrytie na území celej samosprávy avizovalo 12,3 % respondentov. Žiadne pokrytie mobilným internetom naznačilo 1,7 % štatutárnych predstaviteľov samospráv a 2,9 % nevedelo odpovedať.

Ako je na tom samospráva s wifi? 

Verejná wifi zóna v prevádzke miest a obcí je súčasťou 14,1 % samospráv. Verejnú wifi zónu, ktorú prevádzkuje súkromná spoločnosť má 11,8 % miest a obcí. Ponuky operátorov na optický internet eviduje 30,1 % opýtaných. Ponuky operátorov na metalický/DSL internet v prieskume avizovalo 24,7 % respondentov. Inú odpoveď uviedlo 9,2 % opýtaných a 10,1 % sa nevedelo vyjadriť.

Plánujú obce wifi zóny? 

Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska vyplýva, že 35,8 % samospráv plánuje zaviesť verejnú wifi zónu. Viac ako tretina, presnejšie 32,4 % opýtaných sa vyjadrilo, že verejnú wifi zónu neplánujú, ale budú ju realizovať, ak bude požiadavka od obyvateľov. Celkovo 20,2 % respondentov uviedlo, že zavedenie verejnej wifi zóny vôbec neplánujú. Inú odpoveď uviedlo 5,5 % a nevedelo odpovedať 6,1 % primátorov a starostov.

Minimálne dva roky nečinnosti 

Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s výsledkami prieskumu vo vzťahu k wifi zónam pripomína, že vyše 600 samospráv sa zapojilo do dopytovej výzvy OPII-2018/7/1-DOP WIFI PRE TEBA s projektami na budovanie wifi zón, ktorá mala 6 hodnotiacich kôl. Problémom však je veľmi dlhé vyhodnotenie ich verejných obstarávaní na Riadiacom orgáne OPII, ktorým je rezort dopravy. Toto hodnotenie zvyčajne trvá 6 až 12 mesiacov, čo obciam spôsobuje veľké problémy. Samosprávam však na ich otázky o stave posúdenia verejných obstarávaní prichádzajú odpovede: „Vašu žiadosť o vykonanie kontroly verejného obstarávania na MDV SR ako Riadiacom orgáne pre Operačný program Integrovaná infraštruktúra 2014-2020 (RO OPII) evidujeme, ale vzhľadom na enormný počet predložených žiadostí o kontrolu verejných obstarávaní – hlavne čo sa týka verejných obstarávaní v rámci dopytovo-orientovanej výzvy Wifi pre Teba – nie je momentálne možné stanoviť termín, kedy bude kontrola Vami predloženého verejného obstarávania ukončená. Zároveň si Vám dovoľujeme oznámiť, že RO OPII v zmysle Systému riadenia európskych štrukturálnych a investičných fondov Programové obdobie 2014 – 2020 Verzia 9, týmto oznámením prerušuje lehotu na výkon finančnej kontroly verejného obstarávania na predmet zákazky Dodanie bezdrôtových prístupových bodov na verejných priestranstvách v rámci obce v rámci projektu WIFI pre Teba, a to z dôvodu iných nevyhnutných úkonov súvisiacich s výkonom kontroly.“  Tento prístup vytvára nedôveru voči nastaveným eurofondom a rovnako aj určité sklamanie medzi samosprávami, ktoré sa rozhodli uchádzať o budovanie wifi zón s tými najlepšími úmyslami sledujúc zvyšovanie komfortu pre obyvateľov aj návštevníkov miest a obcí.

Prieskum zameraný aj na tieto otázky realizovalo Združenie miest a obcí Slovenska v čase od 12. októbra 2020 do 24. novembra 2020 na vzorke 523 respondentov. Výsledky prieskumu sú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu je aj tzv. druhostupňové triedenie dát, aby sme poznali postoje k tejto problematike s prihliadnutím na veľkostné kategórie obcí a tiež jednotlivé regióny.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2020
Predseda ZMOS v Kontaktoch SRo o eurofondoch
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger bol v utorok 1. decembra 2020 hosťom živého vysielania relácie Kontakty, ktorú Slovenský rozhlas vysiela na svojom prvom okruhu. Témou relácie bola problematika eurofondov.
viac
11.06.2021
Na Slovensku je zadlžená viac ako polovica z takmer tritisíc samospráv
Štát samosprávam neuhrádza všetky náklady spojené s výkonom prenesených kompetencií .
viac
26.07.2021
Investície v civilnej ochrane sú pre samosprávy nevyhnutné
Z prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska medzi primátormi a starostami vyplýva, že viac ako 75 % samospráv nedisponuje dostatočnými finančnými zdrojmi na to, aby napĺňali všetky povinnosti vyplývajúce zo zákona v oblasti civilnej ochrany.
viac
29.12.2021
ZMOS: Reprezentatívne prieskumy prinášajú úžitok
Združenie miest a obcí Slovenska počas končiaceho roka zrealizovalo 7 reprezentatívnych prieskumov. Ukazuje sa, že dáta získané prieskumami pomáhajú kvantifikovať postoje samospráv a naznačujú východiská pre mnohé problémy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %