Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.11.2020 02:20

Podmieňovanie čerpania európskych zdrojov


Ilustračná snímka.


Európska únia v budúcom viacročnom rozpočte EÚ súhlasí s kompromisom v obmedzovaní financovania vlád, ktoré porušujú európske hodnoty.


Európsky parlament a nemecké predsedníctvo Rady EÚ sa dohodli na kompromise, pokiaľ ide o podmieňovanie čerpania finančných prostriedkov EÚ. Stručne povedané, Európska únia bude môcť obmedziť financovanie ktorejkoľvek vlády členskej krajiny - miestnej, regionálnej alebo národnej – u ktorej zistí,  že porušuje európske hodnoty, ako napríklad dodržiavanie zásad právneho štátu a práva menšín.

Je dôležité, že škrty sa nedotknú konečných príjemcov, ale iba konkrétnej vlády. Ak EÚ zablokuje financovanie napríklad národnej vláde; študenti, poľnohospodári, samosprávy a regióny v krajine by aj naďalej mohli čerpať prostriedky z týchto fondov. Miestne a regionálne samosprávy v Európe sa už dlho zasadzujú za také opatrenie.

V rámci nového postupu sa prostriedky znížia na návrh Európskej komisie, ktorý musí byť schválený kvalifikovanou väčšinou národných vlád v Rade EÚ. V minulosti mohla takéto opatrenia vetovať jediná národná vláda / členská krajina. Tento kompromis musí teraz formálne prijať Európsky parlament a Rada EÚ (ministri členských krajín).

Autor: (CEMR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.06.2020
EÚ pre ďalšie generácie a revidovaný rozpočet EÚ 2021-2027
Európska komisia minulý týždeň navrhla očakávaný nový nástroj na oživenie hospodárstva nazvaný EÚ pre ďalšie generácie v hodnote 750 miliárd EUR. Tento návrh sa spája s prepracovaným dlhodobým rozpočtom EÚ na roky 2021 - 2027, ktorý celkovo predstavuje 1,85 bilióna EUR.
viac
27.10.2020
APVV chce posilniť účasť SR v európskej spolupráci vo výskume a vývoji
Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) sa chce prostredníctvom programu Posilnenie účasti Slovenskej republiky v európskej spolupráci vo výskume a vývoji zamerať najmä na podporu účasti Slovenska v novom rámcovom programe EÚ pre výskum a inovácie na roky 2021 – 2027 Horizont Európa.
viac
27.05.2021
Únia navrhuje reformu firemných daní, žiada väčšiu transparentnosť
Minulý týždeň navrhla Komisia reformu zdaňovania veľkých firiem v EÚ. Proti daňovým únikom chce bojovať transparentnosťou a jednotnejšími pravidlami.
viac
03.06.2021
Digitálne COVID osvedčenia EÚ
Brána EÚ (EU Gateway) sa otvára siedmim štátom mesiac pred stanoveným termínom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %