Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
09.03.2020 07:30

Podnikatelia chcú v Senici zriadiť zvieracie krematórium


Ilustračná snímka: (int.).


Pred komisiou na ochranu verejného poriadku a životného prostredia v Senici prezentovali konatelia spoločnosti Anubis zámer vybudovania zvieracieho krematória, ktoré by malo vzniknúť v priestoroch bývalých kasární na Dlhej ulici.


Jedno zvieracie krematórium už v meste stojí, ale je určené na kremáciu zvierat do 150 kilogramov. V novom krematóriu by sa mali okrem menších zvierat spaľovať aj telá uhynutých koní. „Po prvé je najlepšie odpad nevytvárať, druhou možnosťou je jeho recyklácia, to je v našom prípade zakopávanie zvierat, čo nie je najvhodnejšie riešenie. Najlepším riešením je spopolnenie zvierat. Funguje to tak aj vo vyspelých európskych krajinách,” uviedol konateľ spoločnosti Šimon Pajpach.

Firma podľa vlastných slov predpokladá, že mesačne bude spaľovať jedného až tri kone. Doba kremácie je podľa štúdie od osem do 12 hodín. Spoločnosť už mala snahu vytvoriť rovnaké krematórium v obci Bučany a uvažovala aj nad priestormi v Trnave, ale podobne ako v Senici narazila na odpor obyvateľov. „Najväčšie znepokojenie ako občan vnímam v tom, že prevádzka má byť umiestnená 200 metrov od najbližších obydlí. Komisia sa zhodla na stanovisku, že proti prevádzke ako takej námietky nemá, ale nesúhlasí s navrhnutým umiestnením tejto prevádzky,” informovala členka komisie Dana Ševčíková.

Tento zámer sa okrem komisie nepozdáva aj viacerým skupinám občanov, ktoré sa snažia petíciou výstavbe krematória zabrániť. „Momentálne má petícia približne 600 podpisov. Senica má veľmi veľa faktorov, ktoré strpčujú ľuďom život a my si neustále pridávame ďalšie a ďalšie zdroje, ktoré znečisťujú prostredie,” doplnila predsedníčka komisie a zároveň členka petičného výboru proti výstavbe krematória Ľubica Krištofová.

Zástupcovia spoločnosti s nesúhlasom občanov počítali. „Ide však o zariadenia, ktoré nie sú technologicky staré. Takže obavy chápem, ale z hľadiska znečistenia problém nie je. Je to druh biznisu, ktorý má svojich zástancov, ale aj svojich odporcov,” doplnil druhý konateľ firmy Anubis Roman Schatz.

V súčasnosti sa mesto zaoberá vplyvom prevádzky na životné prostredie. V úvodnej fáze je stanovisko mesta zamietavé vzhľadom na plánovanú polohu prevádzky. „Ďalší postup je, že sa k zámeru bude vyjadrovať odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Trnave. Až po vydaní jeho rozhodnutia budeme vedieť, či sa bude robiť veľká štúdia posudzovania vplyvov na životné prostredie,” hovorkyňa mesta Senica Viera Barošková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Krupina nevie zastaviť výstavbu betonárne
Takmer 250 obyvateľov Krupiny sa v máji podpísalo pod petíciu proti výstavbe betonárne v areáli bývalého podniku Osivo na Ulici Osloboditeľov.
viac
26.10.2016
Petíciou za bezpečnejší bratislavský lesopark
Vyššiu transparentnosť a bezpečnosť pri polovačkách žiada od poslancov bratislavského mestského zastupiteľstva petičná akcia "Za reguláciu poľovníctva v lesoparku.“, ktorú spustilo LZ VLK Malé Karpaty spolu s obyvateľmi Bratislavy.
viac
04.09.2020
IRBK žiada J. Budaja, aby nepovolil rozšírenie skládky na Záhorí
Spoločnosť FCC Zohor, prevádzkujúca skládku na Záhorí, podala žiadosť o rozšírenie skládky o 245.000 kubických metrov, tvrdí Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja (IRBK). Obyvatelia obce Zohor aj IRBK žiadajú ministra životného prostredia Jána Budaja, aby rozšírenie skládky nepovolil.
viac
24.05.2021
V Šali rastie vlna odporu proti výstavbe Centra cirkulárnej ekonomiky
V Šali rastie vlna odporu proti Centru cirkulárnej ekonomiky (CCE). Občania sa obávajú znečistenia životného prostredia i zvýšenia dopravného zaťaženia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %