Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
04.07.2023 01:30

Podpolianske múzeum otvorí expozíciu s obrusmi zdobenými krivou ihlou


Snímka zdroj: (detva.sk).


Zamatové obrusy, vankúše rôznych tvarov a veľkostí či závesy na okná zdobené technikou krivej ihly na zamate budú súčasťou výstavy v Podpolianskom múzeu v Detve.


S názvom Posolstvo krásy bude sprievodným podujatím 56. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve. Informovala o tom vedúca múzea Renáta Babicová.

Ako uviedla, reprezentatívnymi dielami sú obrusy na veľké stoly, ktoré nazývajú deky. Vystavené predmety predstavujú ukážky bytového textilu, ktoré sú dielami detvianskych vyšívačiek. "Na rôznofarebnom, najčastejšie tmavom zamatovom podklade, vyniknú pestré motívy plnou výšivkou krivou ihlou," objasnila s tým, že základom pestrofarebných ornamentov sú geometrické a rastlinné ornamenty. Sú to napríklad kruhy, kvety, listy, vetvičky či zvončeky. "V našich lokalitách sú zaužívané ich pôvabné ľudové názvy ako bosorka, bicigeľ, oblápaňec, duboví ľist, srďiečko i sľimáčik," vysvetlila.

Výstava predstavuje diela viacerých vyšívačiek, ktoré už v súčasnosti nežijú. "Ich mená je dnes už zväčša ťažko identifikovať. Záujmom múzea však naďalej zostáva snaha získavania informácií a mien," podotkla vedúca. Doplnila, že výstava predstavuje staršie a aj novšie kusy od začiatku 20. storočia po súčasnosť. "Cieľom je zdôrazniť časovú náväznosť a majstrovstvo pochádzajúce z rúk podpolianskych žien. V tom je jej nadčasovosť, posolstvo i odkaz do budúcnosti," vysvetlila.

K špecifikám tradičnej kultúry Detvy patrí technika vyšívania krivou ihlou. "Od 30. rokov 20. storočia ju zhotovovali hlavne na objednávku a stali sa výrazným obchodným artiklom zručných vyšívačiek," konštatovala. Tieto predmety našli svoje miesto v mnohých domácnostiach na Slovensku aj v zahraničí. "Okrem svojej estetickej funkcie plnili hlavne reprezentačnú funkciu, ktorá odkazovala na lokálnu identitu a príslušnosť," uzavrela vedúca múzea.

Vernisáž výstavy bude vo štvrtok (6. 7.) v Podpolianskom múzeu v Detve. Záujemcovia si môžu bytový textil pozrieť do 31. mája 2024.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.06.2016
Turistov chcú do obnovených drevených chrámov prilákať aj výstavou ikon
Návštevníkov chcú do obnovených chrámov v Šmigovci a Hrabovej Roztoke v Sninskom okrese prilákať výstavou Ikony Zemplína.
viac
03.10.2016
Tribečské múzeum pripravilo Mandaly úrody
Netradičné prezentačné podujatie Mandaly úrody pripravilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Je spojené s tvorivou dielňou a približuje význam kultúrnych rastlín slúžiacich ako zdroj výživy ľudí a zvierat alebo surovina pre spracovateľský priemysel.
viac
15.02.2018
Trofeje poľovnej zveri v Ponitrianskom múzeu v Nitre
Ponitrianske múzeum v Nitre pripravuje na marec XXXII. ročník výstavy trofejí poľovnej zveri ulovenej v revíroch v pôsobnosti Obvodnej poľovníckej komory Nitra.
viac
27.03.2018
Návštevníci múzea môžu spoznávať históriu Domaše
Návštevníci hanušovského múzea môžu od utorka spoznávať prírodu Domaše, históriu zaniknutých obcí i výstavby tohto vodného diela, ale aj jeho súčasnosť. Tím pracovníkov pre nich pripravil výstavu pri príležitosti 50. výročia vzniku tejto nádrže, ktorú si verejnosť pripomenula vlani.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %