Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
26.07.2022 01:30

Podroháčske slávnosti sa po dvoch rokoch budú opäť konať v amfiteátri


Snímka zdroj: (tasr).


Podroháčske folklórne slávnosti sa po dvoch rokoch pandémie opäť uskutočnia v amfiteátri v Zuberci-Brestovej. V dňoch od 5. do 7. augusta sa v rámci podujatia predstavia stovky interpretov zo Slovenska i zahraničia. Za usporiadateľov o tom informoval Miroslav Žabenský.


Nosnou myšlienkou slávností na tento rok je goralská kultúra. "I keď sa gorali pravidelne na festivale pod Roháčmi prezentujú, ich tohtoročné vystúpenia budú umocnené zápisom goralskej kultúry do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva. Jedinečné a štýlové prejavy goralov z Oravy, Liptova, Kysúc, Spiša, Zamaguria i blízkeho poľského Podhalia zarezonujú nielen v programoch v amfiteátri, ale i v sprievodných prezentáciách na javisku susedného skanzenu," uviedol Žabenský.

Program 46. ročníka festivalu sa začína v piatok 5. augusta o 19.00 h v Oravskom Bielom Potoku krojovaným sprievodom zúčastnených súborov cez obec a vyvrcholí v nedeľu 7. augusta o 15.30 h galaprogramom.

"Súčasťou festivalu bude jubilejný 30. oravský tradičný jarmok oživených remesiel v zuberskom skanzene a výstava fotografií Karola Matkuliaka s názvom Stratený/nájdený," priblížil Žabenský.

Podroháčske folklórne slávnosti sú najväčším a najstarším folklórnym podujatím na Orave. Ako sviatok folklóru sú zamerané najmä na prezentáciu tradičných podôb ľudovej kultúry regiónu a ich nositeľov. Hlavným usporiadateľom festivalu sú obec Zuberec a Múzeum oravskej dediny.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.07.2018
Podroháčske folklórne slávnosti s viac ako tisíckou účinkujúcich
Oravské folklórne leto pokračuje v Zuberci a Oravskom Bielom Potoku 3. – 5. augusta 2018 sviatkom oravského folklóru – 43. Podroháčskymi folklórnymi slávnosťami.
viac
19.07.2019
Slovenskí a poľskí gorali sa stretnú na slávnostiach v Sihelnom
Gorali z Oravy aj z Poľska sa stretnú v nedeľu 21. júla na 27. folklórnych slávnostiach pod Pilskom a Babou horou. Program, moderovaný v goralskom nárečí, sa začne napoludnie v areáli lyžiarskeho strediska v oravskej obci Sihelné slávnostnou svätou omšou za nositeľov tradícií.
viac
19.04.2022
Programová skladba Folklórnych slávností pod Poľanou je pripravená
Programová skladba 55. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve je pripravená. Potvrdil to primátor mesta Ján Šufliarský s tým, že detvianske folklórne súbory sa predstavia v niekoľkých programoch festivalu.
viac
23.05.2022
Detva sa pripravuje na slávnosti, do obnovy amfiteátra dala 55 000 eur
Mesto Detva sa pripravuje na tohtoročné Folklórne slávnosti pod Poľanou, do renovácie prírodného amfiteátra a jeho areálu investovalo 55 000 eur. Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %