Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.07.2021 02:20

Podroháčske slávnosti sa uskutočnia v auguste s obmedzeným programom


Banner zdroj: (FB / Podroháčske folklórne slávnosti).


Podroháčske folklórne slávnosti sa uskutočnia v auguste v priestoroch Múzea oravskej dediny Zuberec s obmedzeným programom. Po minuloročnej prestávke sa usporiadatelia rozhodli tento rok festival pripraviť v rozsahu, ktorý umožňuje súčasná epidemická situácia.


Programy sa presťahujú na pódium zuberského skanzenu a budú mať podobu štvorhodinových blokov piesní, spevu, tanca či zvykoslovných pásiem súborov, skupín a ľudových hudieb najmä z regiónu a zo Žilinského kraja. Za organizátora o tom informoval Miroslav Žabenský.

Ako hostia sa predstavia folklórne súbory (FS) Oravan Senior z Nižnej, Podpoľanec z Detvy, Stavbár zo Žiliny, Liptov z Ružomberka či Železiar z Košíc. Súčasťou podujatia bude predvádzanie a prezentácia histórie a foriem tradičnej kultúry Oravy v podobe remeselníkov či muzikantov. Tradičnými remeslami ožijú i dvory a objekty skanzenu. „Tohtoročný festival je retrospektívou minulosti v priestore obklopenom tradičnou architektúrou. Dominuje mu prezentácia Večer v Múzeu oravskej dediny, ktorý bol tento rok zapísaný do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva na Slovensku – i propagácia tohto zápisu. A jemu bude patriť aj prvý programový blok festivalu v piatok 6. augusta od 17.00 h v priestore skanzenu,” priblížil Žabenský s tým, že podvečer sa festivalové dianie presunie na športové ihrisko do Oravského Bieleho Potoka.

Ako doplnil, sobotný (7. 8.) program sa začne v Múzeu oravskej dediny už o 9.00 h prezentáciou podôb hmotnej i nehmotnej ľudovej kultúry Oravy. Na javisku bude od 11.00 h pripravená Prechádzka po Orave a po múzeu - program oravských folklórnych súborov a skupín, ľudových hudieb a sólistov.

„V nedeľu (8. 8.) sú pre divákov okrem dvoch už spomínaných blokov prezentácie technológie tradičných remesiel, ľudového odevu a hudobnej kultúry pripravené aj dva folklórne programy. Záver 45. Podroháčskych folklórnych slávností bude patriť FS Železiar z Košíc,” načrtol Žabenský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Žatevné zvyky predstavia v Múzeu slovenskej dediny na podujatí Dožinky
Zvyky, ktoré v minulosti sprevádzali žatvu na dedine, ukážky poľnohospodárskych prác a dožinkové slávnosti predstavia v nedeľu (23. 8.) na podujatí Dožinky v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.
viac
11.06.2021
Zamagurské folklórne slávnosti sa uskutočnia v online priestore
Zamagurské folklórne slávnosti, ktoré sa konajú každoročne v Zamagurí, sa tento rok uskutočnia v termíne od 18. do 20. júna. Avšak budú len v online priestore. Informuje o tom na svojom webe Podtatranské osvetové stredisko, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.
viac
06.07.2021
Po zabudnutej trati za umením
Horúci tip na príjemný letný výlet pre celú rodinu prináša Detská železnica Košice a pozýva na Veľký vlakový výlet Po zabudnutej trati za umením do Strážok, Spišskej Belej a Kežmarku už v sobotu 10. júla. Lístky je potrebné zakúpiť vopred.
viac
13.08.2021
Zemplínske slávnosti, folklórny festival spevu a tanca
Zemplínske slávnosti sú už vyše šesťdesiat rokov neodmysliteľne späté s letom v Michalovciach. V roku 2019 sme ich 60. výročie oslávili veľkolepým trojdňovým programom netušiac, že na 61. ročník si budeme musieť počkať viac než jeden rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %