Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
17.05.2017 01:02

Podstatná časť bratislavského komunálneho odpadu končí v spaľovni


Triedený odpad sa odváža na triediacu linku na dotriedenie. Čo je cudzorodé, končí v spaľovni.


V minulom roku sa v rámci Bratislavy vyzbieralo 157 217 ton komunálneho odpadu.


V minulom roku sa v rámci Bratislavy vyzbieralo 157 217 ton komunálneho odpadu. „Z toho 116 935 ton tvoril zmesový odpad, 8348 ton papier a lepenka, 4786 ton plasty, 6312 ton sklo, ďalej sa vyzbieralo 457 ton kovov, takmer 500 ton elektroodpadu a v menších množstvách ďalší odpad, “ informovala Obecné noviny hovorkyňa zberovej spoločnosti OLO Beáta Humeniková. „V bratislavskej spaľovni vlani energeticky zhodnotili približne 130-tisíc ton odpadov hlavného mesta.“

Doplňme, že OLO ako jediná spoločnosť na území Bratislavy zabezpečuje zber a odvoz komunálneho odpadu. A ešte, že v spaľovni končí všetok zmesový odpad. „Ale napríklad aj taký, ktorý nie je možné recyklovať,“ upresňuje hovorkyňa. „Mám na mysli nielen znehodnotený a oddelený po dotriedení, ale hlavne stavebný odpad. Aby som však bola presná, aj z neho sa časť neskôr využije - napríklad pri stavbách diaľnic, ciest a podobne.“

 

Spôsoby dotrieďovania

„Bratislavčanmi triedený odpad zo žltých a modrých kontajnerov sa najskôr odvezie na triediacu linku, kde ho naši zamestnanci ručne dotriedia,“ pokračuje B. Humeniková. „Napríklad plasty podelia na zelené, modré, farebné a číre PET fľaše, samostatnou skupinou sú igelitové tašky a igelity atď. Papier tiež triedia podľa druhu. Následne sa roztriedené druhy lisujú do veľkých kociek a odvezú k ďalšiemu spracovaniu. Aj sklenený obsah zo zelených kontajnerov sa na triediacej linke oddeľuje podľa farieb a spracováva.“

Čo je medzi plastmi, papierom alebo sklom cudzorodé, končí v spaľovni.

 

Skládky – jednociferné číslo percenta z Bratislavy

Nech by sme počítali akokoľvek,  je zrejmé, že percento bratislavského komunálneho odpadu, končiaceho na skládke, musí byť nízke jednociferné číslo. Mohol by s ním vysloviť spokojnosť aj Európsky parlament, keby ho uspokojil iba pohľad na percento skládkovania z komunálneho odpadu v hlavnom meste v inak neúspešnom štáte v boji so skládkovaním, akým je Slovensko. Faktom však ostáva, že svet síce považuje spaľovanie za istú cestu nakladania s odpadmi, ale optimálnou je recyklácia.

Dopĺňame, že energia získaná zo spaľovania bratislavských odpadov sa využíva na výrobu tepla a elektriny nielen pre vlastnú prevádzku spaľovne, ale aj na dodávky elektriny pre približne 22-tisíc domácností.

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2017
OLO začalo s distribúciou hnedých kontajnerov na bioodpad
Bratislavská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začala v hlavnom meste s distribúciou hnedých kontajnerov na biologicky rozložiteľný komunálny odpad zo záhrad. Distribúcia kompostérov sa začne v marci.
viac
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
11.04.2017
Tak vlani triedili vo Vranove nad Topľou
V minulom roku vyzbierali vo Vranove nad Topľou 7125 ton zmiešaného komunálneho odpadu, čo je o 35 ton viac ako v roku 2015. Zároveň vytriedili aj 337 ton papiera, skla a plastov, čo je o 32 ton viac ako v roku 2015.
viac
13.11.2017
Odvoz bioodpadu z hnedých zberných nádob potrvá do konca novembra
Odvoz biologicky rozložiteľného odpadu z hnedých zberných nádob v Bratislave ukončia 30. novembra. Opätovný odvoz bude prebiehať od 1. marca 2018. Informovala o tom hovorkyňa bratislavskej mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Beáta Humeniková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %