Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.09.2019 02:05

Poetický večer Juraja Sarvaša venovaný spomienke na Ďurka Langsfelda


Snímka: Ivana Horvathova


V Dome kultúry na Kramároch v Bratislave sa 9. septembra 2019 v poradí už 166. „Poetický večer Juraja Sarvaša“ s jeho hosťami. Témou večera bol veľký spomienkový program –„Smrť Ďurka Langsfelda“.


Ďurko Langsfeld (*16. 10. 1825 Sučany †22. 6. 1849 Kremnica), slovenský národovec, evanjelický učiteľ, od januára 1849 počas Slovenského povstania dobrovoľnícky poručík v Hurbanovom vojsku a hrdina slovenského národa, bol pred 170-timi rokmi ako dvadsaťtriročný popravený maďarskými honvédmi, v historickom meste Kremnica.

„Teraz ma súdia nepriatelia, ale budú ma niekedy súdiť i Slováci a u tých by som nechcel prepadnúť!“.

Mesto Kremnica, Miestny odbor Matice slovenskej v Kremnici a Evanjelický cirkevný zbor v Kremnici si každoročne pripomínajú túto smutnú udalosť spomienkovými slávnosťami. Tohtoročný program na počesť Ďurka Langsfelda sa konal v nedeľu 23. júna. Na týchto spomienkových slávnostiach bol spoluúčinkujúci aj zaslúžilý umelec Juraj Sarvaš, ktorý sa rozhodol pozvať Kremničanov do Poetického štúdia v Bratislave, a tak si dôstojne uctiť tohto veľkého hrdinu slovenského národa.

Jozef Gregor Tajovský (*18. 10. 1874 -  † 20. 5. 1940) napísal v roku 1923 jedinú divadelnú hru, drámu v troch dejstvách „Smrť Ďurka Langsfelda. Hudobno-dramatická kompozícia sa uskutočnila za účasti Alexandra Ferenčíka, primátora historického mesta Kremnica, Ivety Ceferovej, viceprimátorky mesta Kremnice, Martina Rybára, starostu obce Sučany a Jozefa Paceka, zborového farára CZ ECAV Kremnica.

 V programe účinkovali: M. Schlosserová v roli matky Ďurka Langsfelda, J. Šimonovič v roli otca, H. Pittner v roli Ďurka. Celé predstavenie sprevádzal v baníckych slávnostných uniformách Kremnický banícky spevácky zbor Fokoš. Mužský spevácky zbor Fokoš sa začal formovať v roku 2018 a od svojho vzniku pôsobí pod vedením Jozefa Paceka, zborového farára ECAV Kremnica. Zbor okrem baníckych piesní spieva aj piesne hymnické, príležitostne ľudové a svojimi vystúpeniami prispieva k rôznym slávnostným baníckym podujatiam nielen v meste Kremnica.

V programe ďalej vystúpil koncertný husľový majster prof. Peter Michalica. Publiku sa prihováral cez prózu a básne divadelný a filmový herec, dlhoročný člen činohry Slovenského národného divadla, scenárista a režisér – zaslúžilý umelec Juraj Sarvaš.

„Poetický večer Juraja Sarvaša“ plný pohody si užili všetci návštevníci ako aj účinkujúci. Je na mieste poďakovať organizátorom za krásny a hlavne poučný program venovaný našim, skoro zabudnutým hrdinom.

Autor: Ľubomír Žila


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2016
Kultúrne leto v Ružinove začne už túto nedeľu
Vystúpením speváckeho zboru Cantus pred Domom kultúry Ružinov začne v nedeľu 3. júla 2016 Kultúrne leto v Ružinove.
viac
21.04.2018
Ružinov hľadá nájomcu Kultúrneho domu na Bulharskej ulici
Mestská časť Ružinov hľadá záujemcu, ktorý by oživil Dom kultúry na Bulharskej ulici a zároveň aj investoval do jeho opráv. Tento kultúrny stánok na Trnávke už niekoľko rokov nikto nevyužíva.
viac
27.01.2020
Pomocou eurofondov mesto zrealizuje projekty vo výške viac ako 3 milióny eur
Na realizáciu projektov využíva samospráva okrem vlastných finančných prostriedkov aj mimorozpočtové zdroje. Tie najčastejšie pochádzajú z európskych štrukturálnych a investičných fondov alebo z dotácií a výziev Úradu vlády SR či jednotlivých ministerstiev.
viac
22.11.2021
Fasádu domu kultúry v Liptovskom Mikuláši dozdobí vyše 900 rastlín
Fasádu domu kultúry v Liptovskom Mikuláši bude po novom zdobiť zelená stena, do ktorej nainštalujú vyše 900 rastlín. Zavlažovať ich budú z podzemného zásobníka dažďovej vody. Informovala o tom hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %