Streda 17.04.2024
Dnes má meniny 
Rudolf, Rudolfa
°C
18.11.2018 10:05

Pohľad na prírodu očami mentálne postihnutých ľudí zmapuje výstava v L. Mikuláši


Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta


Výtvarné práce s prírodnými motívmi, ktorých autormi sú deti, mládež i dospelí s rôznym druhom mentálneho postihnutia, prinesie výstava Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva s názvom Príroda našimi očami. Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 22. novembra v priestoroch múzea v Liptovskom Miku


O spoluprácu na výstave múzeum pravidelne oslovuje špeciálne školy, špeciálno-pedagogické centrá aj domovy sociálnych služieb zo Slovenska i zahraničia. Pracovníčka jaskyniarskeho múzea Eva Mauritzová informovala, že výtvarné práce sú zhotovované rôznymi technikami. „Môžeme sa stretnúť s kresbou, maľbou, grafikou, mozaikou, ale nájdu sa aj trojrozmerné práce zhotovené z prírodných alebo odpadových materiálov,“ priblížila.       

Možnosť takejto formy prezentácie podporuje u mentálne hendikepovaných autorov rozvoj pracovných zručností, ale aj kognitívnych funkcií. Posilňuje sebarealizáciu a socializáciu, a tým aj integráciu do života spoločnosti. „Na druhej strane nám ostatným vytvára priestor vidieť prírodu tak, ako ju vidí mentálne hendikepovaný človek,“ dodala.       

Cyklus výstav Príroda našimi očami realizuje múzeum jaskyniarstva každoročne od roku 2003. Umelecké diela budú verejnosti prístupné do 7. januára 2019.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2018
Štvrťstoročie od zápisu Vlkolínca do zoznamu UNESCO pripomína putovná výstava
V Liptovskom Mikuláši otvorili výstavu 5. novembra a pozrieť si ju možno do 29. novembra v priestoroch obchodného centra Stop shop. V decembri zavŕši svoje putovanie v Bratislave.
viac
13.05.2019
Geniálny Lipták Aurel Stodola - 160. výročie narodenia
Na sobotu 11. mája 2019 pripadlo 160. výročie narodenia svetoznámeho fyzika, technika a humanistu Aurela Stodolu. Väčšine Slovákov nie je známy, ale všetci technici ho považujú za ikonu vedecko-technickej revolúcie, bol dokonca učiteľom a priateľom legendárneho Alberta Eisteina.
viac
18.06.2020
Turisti v meste zažijú divadelné večery aj tematické prehliadky
Divadelné večery, tematické prehliadky aj program pre rodiny s deťmi ponúka počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny mesto Liptovský Mikuláš. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
30.06.2020
Pozvánka na výstavu MIKULÁŠ NEJESTWUJE
Vo svojom prvom kurátorskom projekte sa spisovateľ Michal Hvorecký zameral na Liptovský Mikuláš ako exemplárne stredoeurópske mesto. Preskúmal jeho dejiny a príbehy ako aj zabudnuté postavy z multikultúrnej histórie liptovského centra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %