Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.12.2017 01:58

Policajný elektromobil šetrí životné prostredie


Na snímke je primátorka Prešova Andrea Turčanová s náčelníkom mestskej polície Jánom Andrejkom pri modrom elektromobile.


Prešovských mestských policajtov možno už niekoľko dní vídať v uliciach mesta v modrom vozidle, ktoré nedymí a nevydáva žiaden zvuk. Dôvodom tichej jazdy je jeho elektrický pohon.


„Elektromobil máme zapožičaný na testovanie. V mestskej premávke sa osvedčil, vieme si predstaviť, že by sme ho využívali aj natrvalo,“ vysvetlil náčelník mestskej polície Ján Andrejko. Dodal pritom, že vozidlo Prešov získal vďaka aktivite Združenia náčelníkov obecných a mestských polícii SR. „Neskôr ho postupne budú testovať mestskí policajti aj v ďalších mestách a obciach v rámci združenia,“ dodal.

Podľa Jána Andrejka toto nie je jediné auto, ktoré si prešovskí mestskí policajti vyskúšajú. „Máme už dohodnutý podobný test aj s inou spoločnosťou. Budeme vedieť lepšie porovnávať, v prípade, že sa mesto rozhodne ísť do takejto investície.“

Mesto Prešov si elektromobil vyskúšalo aj v minulosti, keď ho malo zapožičané od VSE. „Uvažujeme o zakúpení elektromobilov ako služobných vozidiel mestského úradu. Je to jedno z opatrení, ktorými sa zapájame do aktivít Dohovoru primátorov a starostov, kde sme signatármi,“ pripomenula primátorka Andrea Turčanová, ktorá je ambasádorkou tohto projektu.

Dohovor primátorov a starostov je celospoločenské európske hnutie združujúce orgány miestnej a regionálnej samosprávy, ktoré sa dobrovoľne zaviazali zvýšiť na svojom území energetickú účinnosť a využitie obnoviteľných zdrojov energie a zároveň znížiť emisie CO2 na svojom území.

O tom, že mesto Prešov aktívne rieši problematiku ochrany životného prostredia svedčí aj európske ocenenie GPP Award 2016 za projekt Modernizácia verejného osvetlenia LED technológiou . Po prvom mieste v rámci Slovenska získalo mesto za tento projekt čestné uznanie za 4. miesto zo 42 zúčastnených projektov v rámci krajín Európskej únie. Ocenenie bolo udelené za prínos projektu k ochrane životného prostredia znižovaním emisií CO2. Ročne sa vďaka energeticky úspornejšej sústave svietidiel vyprodukuje o 64,39 ton CO2 menej a usporí sa 67 % energie oproti pôvodnej spotrebe.

Autor: (mig)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2016
Žilina získa na projekt znižovania uhlíkových emisií príspevok 144 454 eur
Mesto Žilina získa na implementáciu projektu, zameraného na znižovanie uhlíkových emisií v mestách, finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 144 454 eur formou refundácie.
viac
22.09.2016
Prešov sa rozhodol pristúpiť k iniciatíve Dohovor primátorov a starostov
Znižovanie energetickej náročnosti, využívanie obnoviteľných zdrojov a podpora inovácií v tejto oblasti sú hlavné piliere iniciatívy Dohovoru primátorov a starostov, ku ktorej sa rozhodlo pristúpiť aj mesto Prešov.
viac
20.08.2020
V Košiciach pribudli prvé firemné mestské úle
V Košiciach pribudli prvé firemné mestské úle. Informovala o tom hovorkyňa Skupiny VSE Holding Andrea Danihelov s tým, že spolu s občianskym združením (OZ) Príbeh včely vytvorili v centre mesta domov dvom včelím rodinám.
viac
21.01.2021
Nebezpečný odpad z testovania by sa mal odovzdať priamo zariadeniu
Nebezpečný odpad z testovania na ochorenie COVID-19 by sa mal odovzdať priamo poverenému zariadeniu na nakladanie odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %