Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.02.2020 12:20

Polícia predstavila novú mobilnú aplikáciu


Snímka zdroj: (minv.sk).


Aplikácia nenahrádza tiesňovú linku 158, ale je ďalším spôsobom, ako kontaktovať políciu v prípade núdze. Mobilná aplikácia Policajného zboru Pomáham chrániť má pomôcť riešiť incidenty na uliciach, ale aj prípady domáceho násilia. Spustená bude v najbližších týždňoch.


Na  tlačovej konferencii aplikáciu predstavili David Puchovský z Prezídia PZ, ministerka vnútra SR Denisa Saková a policajný prezident Milan Lučanský.

Ako zdôraznil policajný prezident Milan Lučanský, aplikácia nenahrádza tiesňovú linku 158, ale je ďalším spôsobom, ako kontaktovať políciu v prípade núdze. Hliadka bude vyslaná na miesto činu ihneď. Novinka môže byť užitočná pre účastníkov alebo svedkov trestného činu, ktorí nechcú byť z dôvodu ohrozenia útočníkom videní. Ako príklad uviedol bitky v dopravných prostriedkoch či na uliciach.

Ministerka vnútra doplnila, že môže pomôcť aj obetiam domáceho násilia. „Touto aplikáciou by sme chceli dať šancu každej jednej týranej žene, ktorá sa nachádza v tom istom obydlí ako agresor a veľakrát nemôže ani vytočiť 158 a povedať, že prišlo k nejakému fyzickému útoku,” ozrejmila.

Mobilná aplikácia bude dostupná bezplatne v operačných systémoch Android a iOS. Ako vysvetlil odborník polície na sociálne siete David Púchovský, je nutné sa najprv zaregistrovať. Odporúča tiež zoznámiť sa s aplikáciou ešte predtým, ako nastane situácia, keď ju použijeme. Ponúka hlavne nahlasovanie trestných činov, pri ktorých ide o bezprostredné ohrozenie života. Hliadka bude vyslaná na miesto činu na základe GPS súradníc.

Novinku budú zatiaľ testovať na území Bratislavy. Postupne by mala byť rozšírená pre celé Slovensko. Polícia v budúcnosti avizuje tiež zavedenie notifikácií pri mimoriadnych udalostiach, akými boli napríklad výbuch bytovky v Prešove či streľba na Obchodnej ulici v Bratislave. Pribudnúť by mohli aj overovanie stratených dokladov či vozidla, ale aj zoznam policajných útvarov.

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.09.2019
Košická MČ Sídlisko KVP spustila svoju mobilnú aplikáciu
Košická mestská časť (MČ) Sídlisko KVP spustila svoju mobilnú aplikáciu s názvom Košice – KVP. Jej cieľom je zefektívniť komunikáciu s miestnym úradom, zlepšiť informovanosť obyvateľov o tom, čo sa na sídlisku deje, a uľahčiť riešenie ich problémov.
viac
22.05.2020
O aktualitách v meste Rajec sa obyvatelia dozvedia cez mobilnú aplikáciu
Aktuálne informácie o dianí v meste Rajec sprostredkuje nová mobilná aplikácia. Podľa Zuzany Ščasnej z oddelenia kultúry mestského úradu má novinka zabezpečiť efektívnejšiu komunikáciu medzi radnicou a obyvateľmi.
viac
02.07.2020
Nová policajná aplikácia má umožniť diskrétne nahlásenie domáceho násilia
Umožnenie diskrétneho oznámenia domáceho násilia a ochrana obetí násilia je hlavným cieľom novej policajnej mobilnej aplikácie Pomáham chrániť. Pilotne ju testujú v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK), do konca roka by sa mala rozšíriť na celé Slovensko.
viac
30.09.2020
Deň polície bol iný ako za posledné roky
29. september sa na Slovensku už niekoľko rokov spája s Dňom polície, ktorý MV SR ustanovilo nariadením v roku 2014 práve na sviatok sv. Michala Archanjela – patróna všetkých policajtov a záchranárov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %