Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.04.2020 01:25

Pomáhajú medici i dobrovoľníci


V mobilnom odbernom mieste pomáhajú aj študenti.


Pri vstupnej kontrole, triedení a testovaní pacientov vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline už niekoľko týždňov aktívne pomáhajú študenti medicíny spolu s dobrovoľníkmi zo Slovenského Červeného kríža (SČK).


Aktuálne sa v službách strieda spolu s kmeňovými zamestnancami nemocnice 50 mladých ľudí.

V boji s pandémiou ochorenia COVID-19 pomáhajú dobrovoľníci cez pracovné dni, víkendy i sviatky v troch zmenách po osem hodín pri hlavných vstupoch do areálu nemocnice, v mobilnom odbernom mieste a v dopoludňajšej zmene v triediacom filtri oddelenia klinickej a radiačnej onkológie. „V nemocnici sme museli prijať mimoriadne opatrenia a súčasne s výpadkom niektorých zamestnancov na OČR sme tak pocítili väčší tlak na personálne kapacity. Aj vďaka podpore študentov a SČK však dokážeme zabezpečiť organizáciu každodenného chodu nemocnice a vykonávať všetky nevyhnutné činnosti,“ informoval generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek s tým, že medici a študenti sú dôkladne poučení o hygienicko-epidemiologickom režime, absolvovali tiež školenie BOZP a v nemocnici dostávajú zároveň potrebné osobné ochranné pracovné prostriedky podľa typu rizika oblasti, v ktorej vypomáhajú. „Pre kontrolné vstupy zabezpečujeme stravu a pitný režim cez deň aj v noci, a to z našej vlastnej kuchyne, no tiež formou nezištných dodávok z iniciatívy jedlozdravotnikom.sk a prostredníctvom ďalších partnerov a sponzorov, ktorí nám v tomto období podali pomocnú ruku,“ doplnil I. Stalmašek.

Študenti medicíny, ale aj ďalších odborov, ako ošetrovateľstvo, fyzioterapia, farmácia či veterinárne lekárstvo, zo slovenských a zahraničných fakúlt sa organizujú na dobrovoľníckej platforme smepripraveni.sk. „Mnohí ako dobrovoľníci pracujú po prvýkrát a neprestávajú ani s pribúdajúcim množstvom školských povinností súvisiacich so skúškovým obdobím. Pomáhame ako na filtroch pri vstupoch do nemocnice, tak i v nedávno otvorenom  mobilnom odbernom mieste,” priblížili koordinátorky dobrovoľníkov v rámci platformy smepripraveni.sk v Žilinskom kraji Soňa Salvová a Mária Belinská.

Predseda SČK, Územného spolku Žilina Peter Martinek uviedol, že aj Červený kríž rád prijal výzvu Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline na zapožičanie humanitárneho stanu SČK a zabezpečenie dobrovoľníckej služby kontroly pred vstupom na rampách. „Mnoho Červenokrižiakov v žilinskej nemocnici praxuje, dokonca tiež mnohí zamestnanci sú členmi SČK v Žiline, preto cítime potrebu podať pomocnú ruku práve počas mimoriadnej situácie,“ dodal P. Martinek.

„Nesmierne ma teší, že nastupujúca mladá generácia dokázala takýmto spôsobom okamžite zareagovať na vzniknutú situáciu a vlastnou iniciatívou priložiť ruku k dielu. Úprimne sa chceme všetkým medikom a dobrovoľníkom poďakovať za ich obetavé nasadenie a ochotu, s ktorou každý deň nastupujú do nemocnice a pomáhajú, kde je to potrebné. Veľmi si to vážime,“ uzavrel generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.

Autor: (Lenka ZÁTEKOVÁ, hovorkyňa FNsP Žilina)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2020
Mesto Žilina otvorilo Krízové centrum
Mesto Žilina v pondelok 30. marca otvorilo Krízové centrum, ktorého úlohou bude pomáhať najohrozenejším skupinám obyvateľstva. Sústreďovať sa v ňom budú všetky podporné činnosti pre seniorov, občanov v sociálnej núdzi či karanténe, ktorí potrebujú pomoc.
viac
27.05.2020
Mesto Žilina darovalo zdravotníkom tisícky rúšok
Fakultnú nemocnicu s poliklinikou Žilina dnes navštívil žilinský primátor Peter Fiabáne. Priniesol jej dar v podobe 10-tisíc kusov jednorazových chirurgických rúšok, ktoré Žilinčania získali z družobného čínskeho mesta Changchun.
viac
20.10.2020
Žilinskí poslanci schválili prevádzku letných terás aj po 31. októbri
Letné terasy v Žiline môžu nechať ich prevádzkovatelia otvorené aj po 31. októbri 2020. Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Žiline o tom rozhodli na pondelňajšom (19. 10.) zasadnutí prostredníctvom videokonferencie.
viac
29.10.2020
Územný spolok SČK spustil Kurz opatrovateľského minima
Poskytnúť zariadeniam pre seniorov, zdravotníckym zariadeniam a zariadeniam sociálnych služieb náhradu v prípade výpadku odborného personálu je cieľom programu Kurz opatrovateľského minima.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %