Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
27.11.2023 03:00

Pomník Františky Andrássyovej chce mesto obnoviť vďaka verejnej zbierke


Pomník Františky Andrássyovej v Rožňave. Snímka zdroj: Wander Book


Pomník Františky Andrássyovej zo začiatku 20. storočia, ktorý je jedným zo symbolov Rožňavy, sa môže dočkať obnovy. Samospráva na rekonštrukciu pomníka filantropky a manželky dedičného grófa krásnohorského panstva Dionýza Andrássyho vyhlási dobrovoľnú verejnú zbierku.


Vyhlásenie dobrovoľnej verejnej zbierky na obnovu pomníka Františky Andrássyovej schválili poslanci mesta na novembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ). Ako na zasadnutí priblížil poslanec Róbert Kobezda, celkové náklady na reštaurátorské práce predstavujú približne 400.000 eur. Zámer obnovy pomníka vypracoval akademický sochár Ján Filo, prvá etapa reštaurovania by mala stáť približne 176-tis. eur. Na financovanie projektu sa bude mesto podľa Kobezdu uchádzať aj o dotáciu z Ministerstva kultúry SR.         

"Národná kultúrna pamiatka pomník Františky Andrássyovej už niekoľko rokov vykazuje znaky čoraz väčšieho poškodenia, na čo upozorňovali aj občania mesta. Obnova pomníka prispeje k dobrému imidžu mesta, ktoré má veľký potenciál v rozvíjaní cestovného ruchu, keďže pomník v pozadí s mestskou vežou sa stal najfotogenickejším miestom Rožňavy a lákadlom pre turistov z celej Európy," uviedla samospráva v dôvodovej správe.         

Secesný pomník v strede rožňavského námestia bol Františke Andrássyovej postavený začiatkom 20. storočia z verejnej zbierky Rožňavčanov. V roku 1973 bol pomník z tohto miesta odstránený a premiestnený do Krásnohorského Podhradia. Do Rožňavy sa späť vrátil až v roku 1993.         

Františka Andrássyová spolu s manželom Dionýzom Andrássym venovali veľkú časť svojho majetku na dobročinné účely. Ako informuje samospráva na svojej webovej stránke, Andrássyová mestu darovala budovu sirotinca, manželia prispeli aj na výstavbu rožňavských gymnázií, nemocnice či dnes už neexistujúcej židovskej synagógy.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2020
Žilina chystá modernizáciu trolejbusovej trate a depa
Mesto Žilina začalo realizovať prvé kroky k rozsiahlej modernizácii trolejbusovej dráhy a výstavby údržbovej základne – trolejbusového depa v Žiline.
viac
01.10.2020
Turčianska knižnica na Severe sa zmenila na nepoznanie
Pobočka Turčianskej knižnice na sídlisku Sever prešla kompletnou rekonštrukciou. Investíciu vo výške viac ako 330-tisíc eur financoval Žilinský samosprávny kraj.
viac
24.09.2021
Začala sa verejná zbierka na kompletnú obnovu trenčianskej synagógy
Trenčianska Židovská náboženská obec (ŽNO) spustila vo štvrtok verejnú zbierku na kompletnú obnovu tamojšej synagógy.
viac
20.04.2022
Na záchranu vyhorenej Coburgovskej šaľandy vyhlásili verejnú zbierku
Občianske združenie Coburgovci na Slovensku spoločne s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie organizujú verejnú finančnú zbierku na záchranu šaľandy – hámorníckej ubytovne v obci Vaľkovňa v okrese Brezno. Objekt je zničený po veľkom požiari vo februári tohto roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %