Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.11.2020 09:15

Pomoc bezdomovcom a poskytovateľom sociálnych služieb


Ilustračná snímka.


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR podáva pomoc bezdomovcom, ale aj poskytovateľom sociálnych služieb.


Nepretržito počas celého trvania pandémie kontroluje situáciu v zariadeniach sociálnych služieb a prijíma nové opatrenia na zmiernenie dopadov koronakrízy.

Počas krízovej situácie v dôsledku COVID – 19 rezort práce prijal niekoľko opatrení. Zvýšil finančný príspevok na jedno miesto v nocľahárni o 30 eur, teda na 150 eur mesačne a umožnil im celodennú prevádzku. „Prijali sme aj také kroky, vďaka ktorým nemusia poskytovatelia sociálnych služieb vrátiť finančný príspevok za neobsadené miesta. Tieto finančné prostriedky predstavujú 1 100 000 eur a podľa bežného režimu by ich zariadenie sociálnych služieb muselo vrátiť ministerstvu. Teraz ich mohli poskytovatelia využiť napríklad na mzdy,“ povedala štátna tajomníčka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Soňa Gaborčáková. Neobsadené miesta v zariadeniach sociálnych služieb ministerstvo považuje počas krízovej situácie za obsadené, vďaka čomu poskytovatelia nemusia finančný príspevok vrátiť.

Poskytovatelia sociálnych služieb mohli už od prvej vlny žiadať ministerstvo o dotáciu na podporu humanitárnej pomoci najviac vo výške 15 000 eur. Aktuálne tento limit neplatí a zariadenia môžu požiadať o väčšie množstvo peňazí. Dotáciu možno využiť aj na zabezpečenie ubytovania pre ľudí bez domova, ale aj na vytvorenie karanténneho zariadenia pre ľudí bez domova.

Určení poskytovatelia sociálnych služieb sú v čase mimoriadnej situácie vyhlásení za subjekty hospodárskej mobilizácie, čím majú uloženú pracovnú povinnosť, môžu požiadať príslušný okresný úrad o doplnenie ľudských zdrojov alebo vecných prostriedkov, vrátane osobných ochranných pracovných prostriedkov a výdavky na opatrenia hospodárskej mobilizácie sú hradené z rezervy štátneho rozpočtu.  

Viac informácií je k dispozícii TU 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2020
Bratislava plánuje od štátu prijať návratnú finančnú výpomoc 9,3 milióna eur
Mesto Bratislava plánuje prijať štátnu bezúročnú návratnú finančnú výpomoc vo výške 9,3 milióna eur. Chce tým vykryť tohtoročný výpadok dane z príjmov fyzických osôb. Vyplýva to z materiálu, o ktorom bude rokovať vo štvrtok (22. 10.) bratislavské mestské zastupiteľstvo.
viac
19.11.2020
Ministerstvo schválilo odmeny pre zamestnancov v 1. línii
Poskytovateľom sociálnych služieb, zariadeniam sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a centrám pre deti a rodiny posiela Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na mimoriadne odmeny pre zamestnancov v prvej línii odmeny v celkovej výške 22 524 706 eur.
viac
20.11.2020
Vláda schválila refundáciu nákladov
Vláda SR vo štvrtok na svojom rokovaní schválila materiál vo vzťahu k refundácii nákladov, ktoré vynaložili mestá a obce v súvislosti s celoplošným testovaním.
viac
13.07.2021
Komplexný systém riadenia v sociálnych službách
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s odborníkmi z praxe pripravuje metodiku pre krízové riadenie sociálnych služieb v pandemickej situácii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %