Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
24.03.2022 03:20

Ponitrianske múzeum predstaví výsledky výskumu na Oponickom hrade


Oponický hrad.


Prezentovať výsledky archeologického výskumu Katedry archeológie Filozofickej fakulty (FF) Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre na Oponickom hrade z rokov 2015 až 2020 je cieľom výstavy, ktorá bude sprístupnená v Ponitrianskom múzeu v Nitre.


Výstava prezentuje nové poznatky o stavebno-historickom vývoji hradu a jeho obnovy, informovala kurátorka výstavy Zuzana Borzová. Pre verejnosť bude sprístupnená od 30. marca do 5. júla tohto roka.

Prostredníctvom hnuteľných artefaktov, ako aj viacerých obrazových a textových propagačných materiálov a vizuálnych projekcií, priblíži výstava každodenný život na Oponickom hrade. Jej súčasťou bude aj cyklus prednášok venovaných archeologickému výskumu v rokoch 2015 - 2020, výskumu unikátnej kolekcii kachlíc z kachľových pecí nájdených na hrade, obnove a stavebno-historickému výskumu hradu. Pre deti a mládež sú pripravené viaceré aktivity rozdelené podľa rôznych vekových kategórií.

Výstavu Archeologický výskum a obnova Oponického hradu pripravila Katedra archeológie FF UKF v spolupráci s Ponitrianskym múzeom v Nitre a s občianskym združením Apponiana. Jej realizácia je spoločným projektom medzi Katedrou archeológie UKF v Nitre a Ponitrianskym múzeom v Nitre na základe Memoranda o spolupráci, ktoré podpísali obe inštitúcie vo februári 2021. Zároveň je jednou z výstav cyklu o hradoch v nitrianskom regióne, ktoré múzeum pripravuje pre svojich návštevníkov aj v tomto roku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2019
V Budatínskom hrade vystavia stavovce
Považské múzeum v Žiline disponuje rôznorodou a rozsiahlou zoologickou zbierkou, ktorú by chcelo priblížiť návštevníkom atraktívnou formou. Vo Veľkej sále Budatínskeho hradu preto otvoria 17. decembra 2019 výstavu s názvom Stavovce severozápadného Slovenska.
viac
27.03.2021
Ponitrianske múzeum priblíži atmosféru aristokratických poľovačiek
Zaujímavosti o poľovačkách aristokracie prináša výstava, ktorú v piatok sprístupnili v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Expozícia s názvom Na postriežke so šľachtou v revíroch pod Tribečom ponúkne aj množstvo informácií o poľovných revíroch bývalej Nitrianskej a Tekovskej župy v rokoch 1800 až 1945.
viac
08.05.2021
Tekovské múzeum predstavuje príbehy ľudí, ktorí prežili 2. svetovú vojnu
Tekovské múzeum v Leviciach v spolupráci s občianskym združením Post Bellum pripravilo netradičnú výstavu s názvom Po 2. svetovej vojne.
viac
20.07.2022
Ponitrianske múzeum predstavuje špecifiká svojho zbierkového fondu
Rôznorodosť a špecifiká zbierkového fondu Ponitrianskeho múzea v Nitre predstavuje výstava Tak sme my... Vznikla pri príležitosti 60. výročia založenia múzea, ktoré pripravilo pre svojich návštevníkov sériu podujatí, informovala Zuzana Vilčeková z Ponitrianskeho múzea. Výstava potrvá do konca roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %