Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.02.2020 01:30

Poprad mení parkovaciu politiku


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Poprad má v pláne zmeniť parkovaciu politiku, pribudne tak štvrtá spoplatnená zóna, ceny v blízkosti námestia sa zvýšia a platiť za parkovanie sa bude aj v sobotu. Na stredajšom (12. 2.) rokovaní mestského zastupiteľstva o tom rozhodli poslanci.


Zmeny by po 15-dňovej lehote mali platiť od začiatku marca.     

Ulice Karpatská, Halatova a Jiřího Wolkera sa vymedzia zo zóny 2 a vytvorí sa nová zóna 4, kde budú tieto ulice zaradené. Mesto chce pri pošte na Železničnej stanici zároveň vybudovať parkovaciu rampu s tým, že prvých desať minút budú mať užívatelia zadarmo. „K uvedenému pristupujeme z dôvodu odľahčenia parkovania v zóne 2 z ulíc Nábrežie Jána Pavla II., Bernolákova, Popradské nábrežie, 1. mája, Tatranská a Dominika Tatarku, ktoré sú najbližšie k centru mesta,“ zdôvodnil riaditeľ Správy mestských komunikácií Poprad Peter Fabian.     

Druhá zmena parkovacieho systému sa týka spoplatnenia parkovného počas sobôt od 8. do 13. hodiny. K tomuto spoplatneniu mesto pristúpilo pre to, že sú tieto parkovacie plochy na 50 percent obsadené zamestnancami prevádzok na námestí a návštevníci často nemajú kde parkovať. „Máloktoré mestá majú sobotu bezplatnú, pretože dochádza k zneužívaniu takéhoto bezplatného parkovania,“ upozornil Fabian. Zároveň dôjde k zvýšeniu cien parkovného v zónach 1 a 2 a stanovení cien v novej zóne 4. Samospráva tak chce motivovať ľudí, aby viac využívali mestskú hromadnú dopravu (MHD), ktorá bude od septembra prevádzkovaná podľa novej koncepcie. Cieľom mesta tiež je, aby bolo parkovanie v centre len krátkodobé. Cena hodinového parkovania v novej zóne 4 bude 0,60 eura, v zóne 2 navrhujú jedno euro a v zóne 1 to bude 1,5 eura. Zóna 3 ostáva nezmenená a platiť tam budú užívatelia 0,60 eura za hodinu.     

Samospráva tiež chce zavedenými opatreniami zlepšiť ekológiu v centre a dôvodom zvýšenia cien je taktiež fakt, že platené parkoviská na uliciach v zónach 1 a 2 sú neustále preplnené. „V súčasnosti sa počet motorových vozidiel v Poprade, ako aj v iných mestách neúmerne zvyšuje a každé mesto bude skôr či neskôr nútené pristúpiť k zmene dopravnej politiky. Taktiež si dovoľujeme doplniť, že k zvýšeniu cien za parkovné pristúpili aj okolité mestá,“ uvádza sa ďalej v dôvodovej správe.     

Od marca sa tiež spresnia podmienky vydania parkovacej karty „Rezident“, zvýšia sa ceny parkovacích kariet „Abonent“ v zónach 1, 2 a 3 a doplnenia sa ceny za parkovaciu kartu „Abonent“ v zóne 4. Zámerom mesta je, aby bola rezidentská parkovacia karta vydaná len osobe s trvalým alebo prechodným bydliskom na ulici, ktorá patrí k danej zóne. Na jeden byt tak bude vydaná len jedna parkovacia karta.     

Poslancovi Petrovi Dujavovi pri avizovaných zmenách chýba budovanie záchytných parkovísk v meste, aby ľudia viac využívali napríklad hromadnú dopravu. Nesúhlasil, a spolu s ním aj niekoľko ďalších poslancov, ani so spoplatnením parkovania v sobotu. „Nikto z nás nemá záujem dvíhať ceny tam, kde to nie je nutné. Musíme však zohľadniť niektoré faktory. V týchto cenách parkovania je aj údržba, ktorú poskytuje mesto bezplatne na plochách pri ihriskách, školách, futbalovom či zimnom štadióne a podobne. Tých viac ako 600 parkovacích miest v spoplatnenej zóne sú len kvapkou zo všetkých mestských parkovacích miest a príjem z nich musí vykryť prevádzku všetkých parkovacích plôch,“ skonštatoval poslanec Milan Baran.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2016
Mestu Bratislava prišlo 96 pripomienok k parkovacej politike
Hlavné mesto dostalo 96 pripomienok občanov k navrhovanej jednotnej parkovacej politike. Zaoberala sa nimi mestská dopravná komisia a na základe nich upravila pôvodný návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) k parkovaniu.
viac
23.12.2018
Mesto preberá parkovanie do svojej réžie od 7. januára
Mesto Košice potvrdilo, že v zmysle všeobecne záväzného nariadenia (VZN) sa od 1. januára 2019 stáva namiesto spoločnosti EEI výlučným prevádzkovateľom parkovacích miest v zóne plateného parkovania.
viac
12.02.2020
Nové Mesto pokračuje v príprave spustenia pilotnej parkovacej zóny
Bratislavské Nové Mesto pokračuje v príprave spustenia pilotnej zóny rezidentského parkovania v okolí Tehelného poľa.
viac
16.11.2020
Nové Mesto finišuje s prípravami na spustenie rezidentskej zóny
Bratislavské Nové Mesto finišuje s prípravami na spustenie pilotnej zóny rezidentského parkovania v lokalite Tehelné pole.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %