Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
23.01.2017 02:47

Popradská radnica si pri výbere veže nechá poradiť aj verejnosťou


Prvé miesto získal od odbornej komisie návrh číslo 31. Autormi návrhu sú NIVEAU architekti - Ing. arch. Vladimír Torda (Zvolen) a Ing. Stanislava Tordová (Medvedzie). Návrh získal 110 bodov.


Odborná komisia určila víťaza architektonickej súťaže návrhov vyhliadkovej veže na Zámčisku. Popradská radnica chce však poznať aj názor širokej verejnosti. Preto sa rozhodla všetkých 42 návrhov sprístupniť v rámci výstavy, ktorú otvorili v utorok (10. 1.) vo vestibule mestského úradu.


„Jedna vec sú odborníci a komisia, ktorá rozhodla o poradí, ale radi by sme zapojili aj neodbornú verejnosť, aby sa na návrhy pozreli všetci. Rozhodli sme sa návrhy vystaviť a budeme v tom pokračovať aj v obchodných centrách, kde by sme išli bližšie k občanom,“ uviedol pri otvorení výstavy primátor Popradu Jozef Švagerko. „Bude nasledovať ďalšia fáza, ako to pretaviť do realizačného projektu a vychytať všetky nedostatky, ktoré majú aj najlepšie projekty. Využil som tiež prítomnosť primátora Svitu, nakoľko aj s ostatnými primátormi a starostami okolitých miest a obcí uvažujeme nad vytvorením siete rozhľadní. Spoločne chceme zatraktívniť cestovný ruch a určité miesta v našej lokalite,“ dodal Švagerko.

Konečný návrh sa podľa primátora ešte môže meniť, nakoľko treba prihliadať v blízkosti kameňolomu na statiku a ďalšie pridružené služby, ktoré by chcelo mesto na danom mieste poskytovať.

Nápad zaujal aj primátora mesta Svit Miroslava Škvareka, ktorý má konkrétnu predstavu, kde by mohla veža v susednom meste stáť. „Voľakedy boli veže otázkou bezpečnosti, dnes je to o spájaní ľudí a kochaním sa nádhernými výhľadmi. Ak príde správny čas, tak by sme sa radi pridali. Niet lepšej spolupráce, ako keď ľudia na seba dobre vidia. Už sme hľadali miesto, odkiaľ by na seba veže videli a tým miestom by mohla byť lokalita Bôrik nad Podskalkou. Dokonca by sme tie veže mohli prepojiť aj cyklotrasou, nech ľudia migrujú, nech sa hýbu a dýchajú čerstvý vzduch,“ uzavrel M. Škvarek.

 

Autor: (msú, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2016
Pri výskume na Zámčisku našli archeológovia predmety z doby kamennej
Plánovaný archeologický výskum v lokalite Zámčisko nad popradskou mestskou časťou Kvetnica priniesol prvé nálezy. Podľa primátora mesta Poprad Jozefa Švagerka ide o viacero predmetov pochádzajúcich z doby kamennej, železnej či bronzovej a z 15. storočia.
viac
27.10.2016
Poprad vyhlásil súťaž na návrh vyhliadkovej veže na vrchu Zámčisko
Mesto Poprad vyhlásilo verejnú anonymnú architektonicko-konštrukčnú súťaž návrhov na riešenie vyhliadkovej veže na vrchu Zámčisko nachádzajúcom sa južne od Popradu, nad mestskou časťou Kvetnica. O súťaži informoval komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda.
viac
14.07.2017
Burza nápadov k občianskemu rozpočtu 2018
Hlavné mesto SR Bratislava aj v roku 2018 vyčlení časť mestského rozpočtu na účely občianskeho rozpočtu.
viac
12.03.2021
Názov pre novú cyklolávku navrhnú obyvatelia
Mesto Nitra spustilo v piatok výzvu, ktorej výsledkom by mali byť návrhy na pomenovanie novej cyklolávky spájajúcej Wilsonovo nábrežie s Nábrežím mládeže v Nitre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %