Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
13.07.2022 02:25

Popri zálohovaní neignorujme tradičné triedenie plastov a kovových obalov


Ilustračná snímka.


PET fľaše sú najjednoduchšie či najľahšie recyklovateľné plasty. Plasty z PET materiálov však reprezentujú len približne 6 percent všetkých plastov na našom trhu. Čo toto percento z tohto pohľadu prezentuje?


Pred niekoľkými dňami envirezort oznámil, že po polroku od zahájenia zálohovania bolo vyzbieraných 260 miliónov kusov fliaš z PET a plechoviek. A tiež, že od 1. júla ležia na pultoch obchodov už len označené zálohové PET fľaše a plechovky. Povedané inak: obchodníci môžu predávať nápoje iba v zálohovaných obaloch.

Ambíciou MŽP je zálohovaním v najbližších rokoch vrátiť do obehu 90 percent PET fliaš (aj plechoviek). V prípade PET by to znamenalo dostať sa čo najskôr na súčasnú úroveň Nemecka ako najúspešnejšej európskej krajiny v zálohovaní obalov z PET. A ešte predtým predbehnúť Španielov, Francúzov či Talianov.

Pripomienka z nedávna: v žltých kontajneroch pred začiatkom zálohovania, končilo 62 percent vytriedených PET fliaš, teda pripravených na recykláciu.

Najbližšie obdobie zálohovania

Z informácie MŽP nie je jasné, koľko kusov z oných vyzbieraných 260 miliónov sú PET fľaše a koľko plechovky. Zato vieme, že boli zaevidované na 2638 odberných miestach. Možno však jednoznačne predpokladať, že počty vyzbieraných zálohovaných fliaš a plechoviek ďalej porastú. To je chvályhodné.

Na druhej strane sa však ťažko stotožniť s  konštatovaním (aj pána ministra), že by zálohovanie mohlo napríklad seriózne pomôcť k zberu PET fliaš a plechoviek v prírode. Podobné konštatovanie vyznieva pre tých, ktorí dobrovoľne čistia lesy, parky či okolia vodných plôch pravidelne, trochu naivne či úsmevne. Podľa ich mienky sa príroda bude naďalej musieť spoľahnúť hlavne na nich, na dobrovoľníkov. Nie na motiváciu centami...

Dôležité triedenie vyše 90 percent ostatných plastov

Zaujímavosťou ostane, že ešte pred zavedením zálohovania PET plastov (a plechoviek), povedzme v roku 2021, tvorili PET fľaše podľa OZV ENVI - PAK vo vyzbieranom odpade zo žltých kontajnerov až 33 percent. Vysvetlením môže byť, že ľudia fľaše z PET vnímali citlivejšie z pohľadu vytriediteľnosti a následnej recyklácie ako ostatný plastový odpad. Zriedkavejšie PET vyhadzovali do zmesových čiernych kontajnerov, ktorých obsah je (nateraz) určený v lepšom prípade len pre spaľovne, v horšom pre skládky. Zopakujme, že plasty z PET materiálov (z polyetyléntereftalátu) predstavujú iba 6 percent všetkých obalov uvádzaných na trh. Lenže plasty sa vyrábajú aj z flexibilných polyolefínov (PO – strešný materiál), a tiež sú známe polypropylénové plasty (HDPE, PP s vhodnou chemickou a mechanickou odolnosťou. A tie má zmysel triediť a recyklovať! „Okrem zálohovaných obalov stále zostáva viac ako 90 percent tých, ktoré je vhodné triediť tradičnou cestou,“ prízvukuje, ale aj uzatvára Katarína Kretter z OZV ENVI - PAK. „Zálohujme, ale ostatné odpady nezabúdajme triediť.“

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2021
Päťdesiatroční (a starší) triedia odpady viac ako mladí
Starší ľudia sú pri triedení komunálnych odpadov zodpovednejší ako mladí. Vyplýva to z  odpovedí tisícky respondentov, ktorý pre potreby OZV ENVI - PAK vykonala prieskumná agentúra MNFORCE.
viac
15.06.2022
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast, napriek tomu ho mnoho ľudí nevie triediť. Vyplýva to z prieskumu Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak. OZV Envi-Pak v tejto súvislosti vyzvala na zodpovednejšie triedenie.
viac
30.08.2022
Zmizli PET fľaše a plechovky z kontajnerov?
Od januára tohto roka Slovensko zálohuje. Väčšina PET fliaš a plechoviek uvedených na trh by teda mala končiť na odberných miestach v zálohomatoch a odtiaľ putovať na spracovanie k recyklátorovi.
viac
05.12.2022
Šou, v ktorej na obale záleží, alebo triediť odpad môže byť zábava
O tom, že triedenie odpadu môže byť zábava, sa ľudia presvedčili prostredníctvom ENVISHOW - talkshow, v ktorej na obale záleží.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %