Pondelok 17.06.2024
Dnes má meniny 
Adolf
°C
25.05.2024 12:05

Poriadok v Hurbanove zabezpečujú aj Miestne občianske a preventívne služby


Snímka zdroj: mesto Hurbanovo


Od mája v Hurbanove opäť fungujú Miestne občianske a preventívne služby. Dve štvorčlenné hliadky budú na území mesta dohliadať na dodržiavanie pravidiel občianskeho spolunažívania a prispievať k zníženiu kriminality, informovala radnica. Projekt potrvá do októbra 2026.


Mesto Hurbanovo sa zapojilo do projektu Miestne občianske a preventívne služby v rámci výzvy Úradu vlády Slovenskej republiky ako sprostredkovateľského orgánu pre Program Slovensko 2021 - 2027. Nenávratný finančný príspevok bol schválený vo výške 327.672 eur, pričom miera spolufinancovania bola stanovená pomerom príspevku 85 percent z Európskeho sociálneho fondu plus a 15 percent zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Spolufinancovanie zo strany prijímateľa dotácie sa nevyžaduje.         

V rámci projektu boli výberovým konaním vybraní ôsmi uchádzači, ktorí vytvorili dve štvorčlenné hliadky. Cieľovou skupinou boli príslušníci a obyvatelia z marginalizovanej rómskej komunity. Organizačne sú začlenení pod Mestskú políciu Hurbanovo.         

Hliadky budú monitorovať a zabezpečovať bezpečnosť detí, hlavne počas ich odchodu do školy a zo školy, dohliadať na ochranu verejného a súkromného majetku pred poškodzovaním i upozorňovať na protispoločenskú činnosť a oznamovať ju príslušnej kompetentnej inštitúcii. Kontrolovať budú pohyb a miesta stretávania sa maloletých detí a mládeže vo večerných hodinách bez prítomnosti rodičov, upozorňovať na zákaz vypaľovania trávy a lúčnych porastov.         

Do kompetencie hliadok patrí aj monitorovať a nahlasovať prípady nelegálnych skládok odpadov, pomáhať pri zabezpečovaní a organizácii kultúrnych a športových podujatí i podujatí organizovaných mestom.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2017
Ministerstvo vnútra zvyšuje rozpočet pre miestne občianske poriadkové služby
Ministerstvo vnútra zvýšilo o 6,4 milióna eur alokáciu pre výzvu venovanú miestnym občianskym poriadkovým službám (MOPS). Reagovalo tak na neočakávaný počet obcí, ktoré predložili žiadosti.
viac
22.01.2018
Humenné získalo dotáciu na projekt občianskych poriadkových služieb
Od začiatku roka fungujú v Humennom miestne občianske poriadkové služby (MOPS), ktoré pôsobia najmä v prostredí marginalizovaných rómskych komunít na území mesta.
viac
30.10.2020
Hľadajú sa možnosti na pokračovanie programu MOPS
Rezort vnútra a splnomocnenkyňa vlády SR ubezpečujú všetky obce a mestá, ktorým končia zmluvy o NFP koncom roka 2020 v programe MOPS, že intenzívne hľadajú možnosti pre identifikáciu dostupných finančných zdrojov, ktoré umožnia spustiť ďalšie výzvy.
viac
08.10.2022
Podpora miestnych občianskych poriadkových služieb v novom programovom období
Pokračovanie činnosti miestnych občianskych poriadkových služieb (MOPS) bude možné financovať až v rámci nového programového obdobia 2021-2027 prostredníctvom Programu Slovensko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.18 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %