Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.09.2019 11:25

Poslanci kritizujú zlý technický stav mosta cez Váh i prijaté opatrenia


Cestný most cez Váh v Komárne. Snímka zdroj: felvidek.ma


Mestskí poslanci v Komárne nie sú spokojní so zlým technickým stavom mosta cez rieku Váh a s opatreniami, ktoré boli v súvislosti s mostom prijaté a realizované.


Na zasadnutí zastupiteľstva prijali uznesenie, ktorým poukazujú na zásadné nedostatky, ktoré by príslušné orgány mali riešiť. Zastupiteľstvo požiadalo primátora Komárna Bélu Keszegha doručiť vyjadrenie nespokojnosti zodpovedným štátnym inštitúciám vrátane Úradu vlády SR či Ministerstva dopravy a výstavby SR a Slovenskej správy ciest.       

Podľa komárňanských poslancov je zlý technický stav mosta cez rieku Váh dôsledkom dlhoročného zanedbávania stavebnej údržby a opravy. Výsledkom je zníženie zaťažiteľnosti mosta, osadenie dopravného značenia, ktoré zakazuje vjazd vozidiel, ktorých okamžitá hmotnosť presahuje 15 ton, čím sa zhoršila prejazdnosť severojužného koridoru. Mestské zastupiteľstvo v Komárne je nespokojné s kvalitou prevedených prác pri odfrézovaní krytu vozovky na odľahčenie konštrukcie mosta. „Na vozovke vznikli nerovnosti, nedostatočné odfrézovanie pri krajniciach znemožňuje cyklistom bezpečný pohyb po moste,“ tvrdia poslanci.       

Mestská samospráva je nespokojná aj s informovaním verejnosti o čiastočnej uzávierke a navrhovanom odklone dopravy. „Od osadenia dopravného značenia obmedzujúceho zaťažiteľnosť mosta nie je dopravným značením vyznačená čiastočná uzávierka mosta a odklon dopravy, takže nie je zabezpečená bezpečnosť v cestnej premávke,“ konštatujú poslanci v uznesení.       

Ďalšie výhrady majú k postupu realizačných prác na podopretie mosta a zabezpečenie potrebnej nosnosti a zaťažiteľnosti i s výkonom správy mosta. „Slovenská správa ciest Bratislava nedostatočne vykonávala stavebnú údržbu a monitorovanie technického stavu mosta cez Váh, ktorý sa nachádza na významnom cezhraničnom cestnom ťahu. Udržanie jeho vyhovujúceho technického stavu má vplyv aj na hospodársky rozvoj Nitrianskeho kraja,“ tvrdia mestskí poslanci.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2017
Komárňania chcú petíciou zabrániť výstavbe obchvatu v rekreačnej zóne
Členovia občianskej iniciatívy za záchranu rekreačnej oblasti Mŕtve rameno Váhu – Apáli v Komárne dnes odovzdali na Mestskom úrade v Komárne petíciu proti výstavbe obchvatu mesta, ktorý by viedol práve cez mestskú rekreačnú oblasť.
viac
01.07.2018
L. Sólymos: Nový most medzi mestami Komárom a Komárno bude...
Maďarský Komárom a slovenské Komárno už onedlho spojí nový cestný most cez Dunaj. Výstavba mosta a priľahlej infraštruktúry predstavujú kľúčovú dopravnú investíciu v regióne a podieľajú sa na nej štáty z oboch brehov Dunaja.
viac
30.07.2020
Na lávke v Piešťanoch sa začalo s rekonštrukciou
Lávku v Piešťanoch, ktorá je od roku 2015 v zlom technickom stave a od 28. novembra 2019 pre chodcov a cyklistov uzatvorená, už oficiálne odovzdali realizátorovi rekonštrukcie. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.
viac
09.12.2020
Otvorili zrekonštruovaný most cez Váh v Považskej Bystrici
Po viac ako 15-mesačnej rekonštrukcii a polročnom meškaní otvorili v utorok (8.12) pre motoristov zrekonštruovaný Orlovský most cez rieku Váh v Považskej Bystrici. Bola súčasťou prvej etapy rekonštrukcie takmer 3,6 kilometrového úseku cesty II/517 Považská Bystrica – Domaniža.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %