Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.11.2019 05:00

Poslanci MsZ v Senici schválili poplatok za rozvoj


Senica, ilustračná snímka, zdroj: NaZahori.sk


Poslanci Mestského zastupiteľstva v Senici schválili Všeobecne záväzné nariadenie o miestnom poplatku za rozvoj. Poplatok za rozvoj umožňuje mestám a obciam na základe zákona získavať príjmy od investorov a developerov.


Informovala o tom hovorkyňa mesta Viera Barošková.  "Senica rozšíri skupinu viac ako stovky miest, ktoré financie na budovanie infraštruktúry v prospech občanov už využívali a v uplynulých rokoch z neho preinvestovali 13 miliónov eur. Na rozdiel od okolitých miest však bude poplatok za rozvoj v Senici na spodnej hranici rozpätia výšky poplatku," uviedla Barošková.       

Výšku poplatku si určuje každá samospráva, musí sa však pohybovať v rozmedzí od troch do 35 eur za každý m2. Pri výpočte sa zohľadňuje odpočítateľná položka 60 m2. Poslanci odsúhlasili rôzne sadzby tohto poplatku podľa jednotlivých druhov stavieb. Pri stavbe na bývanie je poplatok vo výške tri eurá za m2, stavby na pôdohospodársku produkciu, skleníky, stavby pre vodné hospodárstvo, stavby využívané na skladovanie vlastnej pôdohospodárskej produkcie majú sadzbu päť eur za m2.       

Pre väčšinu priemyselných stavieb a stavieb využívaných na skladovanie vrátane stavieb na vlastnú administratívu bola odhlasovaná sadzba desať eur. Poplatok päť eur za m2 sa bude platiť v Senici za ostatné stavby.       

Podľa zdôvodnenia mesta majú výhody z investícií predovšetkým developeri. Aj preto sa rozhodlo pristúpiť k poplatku. Výnos z poplatku za rozvoj sa môže použiť výlučne na úhradu kapitálových výdavkov súvisiacich so stavebnými nákladmi. "Ide napríklad o zariadenia sociálnych služieb slúžiace na poskytovanie sociálnych, športových a kultúrnych služieb, stavby sociálneho bývania, školského zariadenia, zdravotníckeho zariadenia, verejne prístupného parku, miestnej komunikácie, parkovacích plôch a technickej infraštruktúry," uviedol vedúci finančného oddelenia mestského úradu Róbert Mozolič.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2016
Bratislava chce poplatok za rozvoj vyberať v maximálnej výške
Hlavné mesto chce miestny poplatok za rozvoj vyberať v jeho maximálnej výške, a to 35 eur za každý meter štvorcový (m2) realizovanej stavby.
viac
08.12.2018
Lozorno zavedie od januára rozvojový poplatok
Obec Lozorno v okrese Malacky zavedie od nového roka miestny poplatok za rozvoj. Pre TASR to potvrdil nový starosta obce Ľuboš Tvrdoň.
viac
30.11.2020
Šaľa už na budúci rok nebude vyberať poplatok za rozvoj
Mesto Šaľa od 1. januára definitívne zruší poplatok za rozvoj. Mestské zastupiteľstvo ho schválilo ešte vlani. Teraz ho na svojom novembrovom rokovaní mestskí poslanci na návrh primátora Jozefa Belického zrušili.
viac
05.06.2023
Obec zaviedla poplatok za rozvoj, o bývanie je tu záujem
V obci Kremnické Bane v okrese Žiar nad Hronom zaviedli nový miestny poplatok za rozvoj vo výške 30 eur za meter štvorcový stavby. Jedným z dôvodov je i záujem o bývanie v obci neďaleko Kremnice, kde sa sťahujú najmä ľudia z väčších miest. Uviedol to starosta obce Juraj Vozár.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %